ZFF: Filmom Agnes Varda počinje posebno izdanje programa Moj prvi film

Wikipedia.org

Projekcijom filma “La Pointe Courte” francuske redateljice Agnes Varda u utorak na Zagreb Film Festivalu (ZFF) počinje progam Moj prvi film, koji je ove godine, s podnaslovom In Memoriam, posvećen filmašima koji su preminuli u posljednje dvije godine.

Selektor programa, filmski kritičar Nenad Polimac, odabrao je za ZFF filmove Agnès Varde, Miloša Formana, Dušana Makajeva, Georgea A. Romera i Nicolasa Roega.

Riječ je o autorima koji su šezdesetih i sedamdesetih godina napravili radikalne promjene u filmskom mediju i izričaju. Njihov je rad trajno obilježio povijest filma i čije su pionirske estetike uvele svoje domicilne kinematografije u novo doba modernih tendencija i mogućnosti filmskog izraza.

Vardin prvijenac iz 1955. godine je u nekoliko godina pretekao Godardov “Do posljednjeg daha”, priskrbivši toj redateljici, fotografkinji i umjetnici nadimak bake novog vala.

Kako se napominje u najavi programa, riječ je o pronicljivoj studiji jednog braka, u kojoj se prikaz bračne krize miješa s dokumentarističkim prizorima surove svakidašnjice ribarskog mjestašca.


Film je kasnije proglašen prethodnikom francuskog novog vala, a Varda ga je snimila bez ikakvog prethodnog filmskog iskustva. Montirao ga je Alain Resnais, a premijerno je prikazan u Cannesu 1955.

U srijedu će se u tom programu prikazati  “Crni Petar” (1963.) Miloša Formana, ključno djelo čehoslovačkog novog vala, redateljev prvijenac o generacijskoj otuđenosti, koji je sniman u maniri cinema veritea i s neprofesionalnim glumcima..

Redatelj Dušan Makavejev uvršten je filmom “Čovek nije tica”, na programu u četvrtak, koji je označio početak jugoslavenskog ‘crnog talasa’. U glavnoj ženskoj ulozi prva je dama jugoslavenskog filma, nedavno preminula glumica Milena Dravić.

Slijedi “Noć živih mrtvaca” (1968.), kojim je George A. Romero etablirao je termin “kultnog filma“, sa zombijima koji su postali novi filmski junaci brojnih nastavaka i verzija. Danas se on smatra prijelomnim hororom.

Program, koji je dosad bio posvećen prvim filmovima pojedinih nacionalnih kinematografija, u subotu će zaključiti film “Performance” (1970.) redateljskog dvojca Donalda Cammella i Nicolasa Roega.

U glavnoj ulozi je Mick Jagger, a film je zbog brutalnih scena bio ‘u bunkeru’ skoro dvije godine, a na ZFF-u se prikazuje u povodu nedavne smrti Nicolasa Roega.

Peti dan festivala u znaku mladosti i ljubavi

ZFF svoj peti dan održavanja donosi i dva filma čiji su likovi zaljubljeni tinejdžeri čija je ljubav ostvarena u nepovoljnim okolnostima.

U dugometražnoj konkurenciji prikazuje se debitantski film australske redateljice Shannon Murphy, “Mliječni zubi”, priča o bolesnoj djevojci koja se zaljubi u sitnog dilera, što se njezinim roditeljima isprva ne sviđa, no kasnije se odluče prepustiti tijeku događaja.

Toby Wallace osvojio je za ulogu momka Nagradu Marcello Mastroianni za najboljeg mladog glumca u Veneciji.

Program PLUS donosi film “Mlada ljubav”, finsko-nizozemsko-švedski film u režiji Selme Vilhunen, koji je nagrađen kao najbolji film programa Generacija 14plus ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala.

U središtu priče su srednjoškolci koji su se tek zaljubili, a već očekuju dijete. Budućnost im je neizvjesna, no unatoč nepovoljnim okolnostima  nepokolebljivi su u odluci da ostanu zajedno i osnuju obitelj, što se pokaže težim nego što im se čini na prvi pogled.

Film “Predivan život” u režiji Nicolasa Bedosa, iz programa Velikih 5, romantična je komedija o mrzovoljnom šezdesetogodišnjaku Victoru (Daniel Auteuil, film “Skriveno”) koji prihvaća zanimljivu ponudu da se vrati u sedamdesete, svoje “zlatno” životno razdoblje.

Nastavlja se i natjecateljski program kratkog metra – u programu Kockice na rasporedu je “Groblje slonova” Filipa Mojzeša i “Južno voće” Josipa Lukića.

U međunarodnom natjecateljskom programu kratkometražnog filma “Kraljevstvo tvoje “britanskog autora Seana Roberta Dunna, autora filma “Hvala bogu da smo Britanci”, nagrađenog posebnim priznanjem na ZFF-u 2017. i sudionika ovogodišnje radionice Moj prvi scenarij.

Tu su još švedsko-američki film “Oslobođenje Harolda Kvista” Meline Maraki i nepalsko-britanski film “Ashmina” u režiji Dekel Berenson.

Danski film “Kako je Clara postala vještica” u režiji Kaspara Munka iz programa Bibijada prikazuje se u Muzeju suvremene umjetnosti.U središtu priče je dvanaestogodišnja djevojčica koja nakon što je ogrebe crna mačka dobiva sposobnost komunikacije sa životinjama.

Na istom mjestu prikazat će se i film “Ema”, opisan kao “turbulentna meditacija o ljudskom tijelu, plesu i majčinstvu” proslavljenog čileanskog redatelja Pabla Larraína (“Jackie”, “Neruda”, “Toni Manero”).

Program Fragmenti egzila, posvećen aktualnoj temi migracija, u utorak predstavlja film “Uvoz, izvoz” austrijskog dokumentarista Ulricha Seidla.

Komentari

loading...