SVI TREBAMO IMATI JEDNAKE MOGUĆNOSTI! Osobe s invaliditetom ovih će dana okupirati Trg, i to s vrlo dobrim razlogom

facebook/festival jednakih mogućnosti

Počeo je 19. Festival jednakih mogućnosti koji se održava na Trgu bana Josipa Jelačića, a trajat će do 30. lipnja. Tijekom manifestacije, osobe s invaliditetom pokazat će što sve mogu dati svojemu gradu.

U bogatom programu osobe s invaliditetom će pokazati što sve mogu

Na Festivalu jednakih mogućnosti (F=M) osobe s invaliditetom nastupit će u glazbeno-scenskom i likovnom programu te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama i na taj će način javno pokazati stvaralačke mogućnosti te poručiti da trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana, istaknuli su organizatori.

Nastupa više od 800 izvođača

Ove godine na trodnevnom uličnom festivalu nastupa više od 800 izvođača iz Hrvatske i inozemstva, od kojih je oko 500 s invaliditetom. U organizaciji tog festivala pomaže 20 stručnjaka i 150 volontera – studenata s 15-ak zagrebačkih fakulteta, izvijestio je idejni začetnik Festivala jednakih mogućnosti i predsjednik Društva tjelesnih invalida Milan Ožegović na svečanom otvorenju na Trgu bana Jelačića.

Ožegović je istaknuo da je Festival jednakih mogućnosti nastao promišljanjem kako da se osobe s invaliditetom socijaliziraju i kako da građanima pokažu kreativne sposobnosti. Svake godine Festival pogleda oko 15.000 građana, a tako se uklanjaju predrasude i podiže svijest o mogućnostima osoba s invaliditetom, dodao je te istaknuo kako su uspjeli “uspostaviti javnu scenu unatoč nesustavnom financiranju”.

Riječ je o izvanrednom događaju

Istaknuo je kako je izobrazba najvažnija za osobe s invaliditetom te da se s tom populacijom “mora pažljivije raditi”, a s njima, osim osobnih asistenata, mora raditi i struka – plesni, glazbeni pedagozi i drugi.

“Bez toga nećemo postići odgovarajuću kvalitetu, a onda se nećemo ni moći socijalno uključiti”, rekao je Ožegović, ističući kako osobe s invaliditetom, unatoč teškim oštećenjima, postižu odlične rezultate.

Festival jednakih mogućnosti, koji organizira Društvo tjelesnih invalida, već 19. godinu zaredom došla je poduprijeti i pravobraniteljica osoba s invaliditetom Anka Slonjšak, koja je istaknula da je riječ o izvanrednom događaju.

Izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika Marinka Bakula-Anđelić ocijenila je da je Festival smotra vrijednih umjetničkih potencijala osoba s invaliditetom, kojima je zahvalila što Zagrepčani i njihovi gosti imaju priliku vidjeti njihov program, a predstavnica Ministarstva kulture i medija Jasna Vaniček Fila rekla je kako Festival svjedoči da se teškoće mogu nadvladati, a ljudska kreativnost i snaga su nepobjedive.

Nastupit će Adastra, Plesni klub Jazzelle, Atomic Dance Factory…

U glazbenom programu F=M, festivala koji aktivno pridonosi kulturnoj i turističkoj ponudi Zagreba, sudjeluju i Adastra & Nika Antolos, Toma, Marina & Zgroove, Lara Demarin, Damir Vogrinec Vogra, Plesni klub Jazzelle, Atomic Dance Factory te mnogi drugi.

Glazbeno-scenski program traje od 10 do14 sati i od 17 do 22 sata, a sportski program od 17 do 20 sati s turnirskim natjecanjem sportaša s invaliditetom u boćanju i uličnoj košarci u invalidskim kolicima.

Tu je i igra mobilnosti pod sloganom “Preko boljeg upoznavanja do boljeg razumijevanja”, svakodnevno od 11 do 13 sati, u kojoj će građani i javne osobe na improviziranom poligonu svladavati zapreke u invalidskim kolicima i orijentirati se u prostoru pomoću bijelog štapa.

Može se razgledati i skupna izložba likovnih radova 16 umjetnika s invaliditetom. Na otvorenju su sudjelovale i Zagrebačke mažoretkinje, a nakon otvorenja program su nastavili članovi Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba i Para taekwondo kluba Čigra.

Zbog toplinskog udara i nogometne utakmice, program je ovog ponedjeljka skraćen.


Komentari