PETAK, DAN ZA METAK: U ovom biste mogli itekako uživati, svi ljubitelji sedme umjetnosti, obratite pažnju!

FOTO: Kino Kinoteka

Filmom “Nepoznati iz Nord Expressa” Alfreda Hitchcocka zagrebačko kino Kinoteka u petak, 12. veljače otvara ciklus posvećen Patriciji Highsmith, adaptacijama i utjecajima te “kraljice sofisticiranih psiholoških trilera”.

Za sam početak ciklusa nazvanog “Talentirana gospođa Highsmith” odabrane su dvije antologijske ekranizacije Highsmithinih romana.

U petak je na rasporedu njezin književni prvijenac, “Nepoznati iz Nord Expressa”, a u subotu triler Renéa Clementa, “U zenitu sunca”, u kojem je Alain Delon utjelovio Highsmithina najpoznatijeg literarnog antijunaka – Toma Ripleya.

Program je priređen povodom stote obljetnice njezinog rođenja i sedamdesete obljetnice njezina prvog filmskog uprizorenja.

Kako se ističe u najavi, Patricia Highsmith s pravom se drži za kraljicu sofisticiranih psiholoških trilera. Njezina proza je, umjesto na akciju i zagonetke, usmjerena na istančane psihološke studije u kojima mikroskopskom preciznošću prati kako mrvice ljubomore, netrpeljivosti, čak i ljubavi izrastaju u zločin.

“Highsmith se bavila motivima dvojništva, klasne zavisti, opsesije i toksičnog braka, a smještajući čitateljevu naklonost na stranu prijestupnika (bez iznuđivanja simpatija kojekakvim opravdanjima) činila nas je suučesnicima u književnim zločinima”, dodaje se.

Njezina su djela inspirirala niz književnika, scenarista i filmaša, od Alfreda Hitchcocka i Claudea Chabrola do Davida Finchera i Gillian Flynn.

U programu “Na drugi pogled” Kinoteka donosi film “Vuk” Mikea Nicholsa o ostarjelom uredniku u izdavačkoj kući “čija se unutrašnja zvijer budi nakon što ga ugrize zvijer iz naslova.”

“Nichols je elemente horora nadogradio pronicljivim komentarima na račun muškosti i starenja u kontekstu američke korporativne kulture 1990-ih te snimio vrlo neobično ostvarenje, koje više djeluje kao priča o superjunaku, koji uči živjeti s novootkrivenim nadljudskim moćima nego klasičan horor”, dodaje se.

S karizmatičnim Jackom Nicholsonom i Michelle Pfeiffer u glavnim ulogama te prvorazrednim specijalnim efektima legendarnog Ricka Bakera, Vuk se najavljuje kao “šarmantan križanac satire, romantike i filma strave, idealan da ga se otkrije pod punim mjesecom nadolazećeg Valentinova.”

Noviteti predstavljaju film “Fotografija”, novi film Ritesha Batre, redatelja koji je osvojio Zlatna kolica Zagreb film festivala za film “Pogrešna dostava”.

Ta priča o ljubavi u kontradiktornom svijetu urbane Indije, inspiriranu bollywoodskim mjuziklima i Shakespeareovim komedijama prati fotografa koji nagovori jedan od svojih modela da mu pred bakom glumi zaručnicu.

Na rasporedu su i “Neobični životi”, francuska komedija o izazovima socijalnih radnika, “Najljepše godine”, saga o prijateljstvu koje se proteže kroz 40 godina talijanske povijesti te “Dok nas vjenčanje ne rastavi”, španjolska romantična komedija.

Tu su i dva nagrađivana domaća filma, “O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka, “Otac” Srdana Golubovića te na Matineji “Duša”, novi film studija Pixar.


Komentari