(FOTO) Zagrepčani, sjećate li se ovog tramvaja? ‘ Imao sam prilike voziti se njime u Osijeku i podsjetiti se na zagrebačke dane’

FOTO: Wikipedia

Zagrebačka retrospekcija.

S vremena na vrijeme Zagrepčani se prisjete davnih, bezbrižnih vremena, uz sjećanja satkana od najljepših scena koje i danas mogu opisati u najsitnije detalje.

Nekad su zagrebačkim tračnicama vozili tramvaji koji se razlikuju od onih u kojima putujemo danas, no za svoje su vrijeme bili moderni i iznimni, a nekim građanima i danas nedostaju.

Fotografija iz 2005. godine podsjetila je Zagrepčane na tramvaje koji su im bili poznati pod nadimcima “špar” i “genscher“, kako kažu. Stigli su početkom 90-ih kao donacija, a kako stoji na različitim mrežnim stranicama, riječ je o Düwag GT-6 tramvajima iz Savezne Republike Njemačke. Ovi tramvaji kupljeni su kao privremeno rješenje problema zagrebačkog tramvajskog voznog parka, budući da nije bilo dovoljno novca za kupnju novih vozila koja su nedostajala.

Uvezeni su tijekom mandata njemačkog ministra Hans-Dietricha Genschera, zbog čega nose nadimak “genscher”, a tada su bili već podosta isluženi, no ipak korisni Zagrebu i ZET-u, tim više što su bili klimatizirani. Svi primjerci su uvezeni iz Mannheima.

Od proljeća 2009. svi primjerci starijeg modela GT-6 povučeni su iz prometa (prodani su osječkom GPP-u), dok 2 vozila modernijeg tipa “Mannheim” (g.1971) trenutačno stoje u remizi Dubrava.

FOTO: Vladimir Tarnovski / Zakaj volim Zagreb
FOTO: Vladimir Tarnovski / Zakaj volim Zagreb

Međutim, kako tvrde građani, svako toliko su izletavali iz tračnica, a ZET-ovc su “muku mučili” s obrnutim okretanjem ručke otpornika za vožnju i kočenje.

Dok nekim Zagrepčanima nisu bili najdraže prijevozno sredstvo, drugi su ih voljeli zbog, ističu, dvostrukih zelenih, mekanih sjedala zbog kojih je u njima bilo jako toplo zimi i matiranih žarulja. Također, kod vrata se nalazio senzor zbog kojeg tramvaj nije mogao krenuti ako su ljudi stajali kod vratiju ili ako je tramvaj bio prepun.

“Imali su udobna sjedala ispunjena spužvom, djelovali su svemirski, a minus im je bio onaj preosjetljivi senzor na vratima i stalan miris vlage u unutrašnjosti tramvaja”, istaknuo je Zagrepčanin.

FOTO: Zvonimir Benc / Zakaj volim Zagreb
FOTO: Zvonimir Benc / Zakaj volim Zagreb

U Osijeku ih, kaže Zvonimir, vozi još 9 komada, a mnoge su Zagrepčane u Osijeku na rodni grad podsjetili upravo ovi tramvaji.

“Bili su dobri ovi tramvaji, mekani i udobni. Imao sam prilike voziti se njime u Osijeku i podsjetiti se na zagrebačke dane. Do pojave novih niskopodnih tramvaja, ‘genscheri’ su bili najopremljeniji tramvaji koji su vozili zagrebačkim tračnicama”, smatra Tom, dok ih Silvije opisuje kao “svemirske brodove za sve tramvaje obzirom da su rađenih 60-ih”.

FOTO: Vladimir Tarnovski / Zakaj volim Zagreb
FOTO: Vladimir Tarnovski / Zakaj volim Zagreb


Komentari