PRIJE 47 GODINA GRAD JE BIO ZAVIJEN U CRNO: Najveća željeznička nesreća odnijela je 167 života

Foto: Screenshot

Čak 167 osoba preminulo je, a njih 90 teško ozlijeđeno kada je 30. kolovoza 1974. godine, tik pred Glavnim kolodvorom u Zagrebu, putnički vlak izletio iz tračnica.

Nesreća se dogodila u 22:40 sati, a riječ je o međunarodnom vlaku koji je prometovao na liniji Atena – Zagreb – Dortmund. Pristajao je iz smjera Beograda, a u zavoj pred kolodvorom ušao je sa 100 km/h, dvostruko brže nego je to dopušteno.

Tragedija koja je prije 47 godina grad zavila u crno, nazvana je najvećom željezničkom nesrećom na području RH, a lokomotiva koja je tada vukla vagone danas se nalazi u Hrvatskom željezničkom muzeju u Zagrebu. Iako, ista se godinama nakon nesreće koristila u željezničkom prometu jer nije bila znatnije oštećena.

Uzrok nesreće

Inače, istraga je pokazala da uzrok nesreće nije bio tehnički problem nego premorenost vozača. Naime, utvrđeno je kako su strojovođa i njegov pomoćnik do tada radili 45 sati u komadu. Strojovođa je tada osuđen na 15 godina zatvora, a pomoćnik na osam.

Usporedbe radi, danas pravilnik govori kako rad strojovođe koji upravlja putničkim vlakom u jednoj smjeni ne smije trajati dulje od 10 sati, a neprekidno u jednoj smjeni dulje od šest sati.

Njihov umor pak tada je rezultirao strašnim gubicima, a sve poginule osobe u ovoj nesreći zajedno su pokopane u grobnicu na Mirogoju.


Komentari