128 godina ZET-a: Prvi tramvaji znali su zapeti zbog pretrpanosti

FOTO: ZET

Prije 128 godina, za vrijeme prvog mandata gradonačelnika Milana Amruša, Zagreb je dobio jedan od svojih najprepoznatljivijih simbola. Toga, možemo prepostaviti toplog jutra iz spremišta Tehničkog muzeja na svoju prvu rutu uputio se prvi zagrebački tramvaj s tročlanom družinom.

Za ‘volanom’, odnosno uzdama bio je vozač Ferdo, dok je kondukter bio Vid, koji vjerojatno u tim prvim danima zagrebačkog javnog prometa nije bio tako neugodna pojava sugrađanima kao njegovi današnji kolege. Budući da Zagreb tada još nije imao ni električnu centralu, treći član bio je konj Belko, koji je cijeli dan vukao tramvaj trasom dugom 8 kilometara.

Prvi zagrebački tramvaj
FOTO: ZET

Jadnom Belku zasigurno nije bilo lako jer je interes građana za novu pojavu u Zagrebu bio ogroman. Procjenjuje se da se već drugog dana tramvamjem vozilo oko 20 000 ljudi, što je  bila skoro polovica tadašnjeg stanovništva Zagreba. U novinama tog doba mogu se naći priče o tome kako Belko zbog pretrpanosti nije mogao krenuti s mjesta te su Zagrepčani morali izlaziti i gurati kola.

Prvi električni tramvaj
FOTO: ZET

Izgradnjom električne centrale 1907. godine Zagreb punopravno ulazi u 20. stoljeće. To je potaklo nagli razvoj i širenje grada koje je konjski tramvaj sve teže pratio. Belko i njegovi kolege objesili su potkove o klin 18. kolovoza 2910. godine, kada je u promet pušten prvi zagrebački električni tramvaj.

Model M-24 u 60-ima
FOTO: ZET

Tramvaji su ubrzo dobili i kolege na zagrebačkim ulicama. 1931. godine u promet su pušteni prvi gradski autobusi. Zagrebački električni tramvaj, ili poznatije ZET, danas u svom voznom parku ima 269 tramvajskih motornih kola koja voze na 17 dnevnih i 4 noćne linije te 434 autobusa.

Suvremeni model NT-2200
FOTO: ZET

Komentari