Vraća se ‘Milijunaš’: Prisjetili smo se nekih od najboljih trenutaka

screenshot/youtube

Kviz “Tko želi biti milijunaš?” od 19. rujna ponovno će se emitirati na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije, a zainteresirani za sudjelovanje u osmoj sezoni popularnog kviza već se mogu prijaviti, priopćili su u petak iz HRT-a.

Svjetski poznati kviz emitirao se već na HRT-u od 2002. do 2010. godine, a povodom njegovog ponovnog emitiranja prisjetili smo se nekih od najupečatljivijih i najsmješnijih trenutaka prvog serijala.

1. Brže otišao nego došao: Pad na pitanju za 100 kn

U milijunašu se najbolje pamte dvije vrste natjecatelja – oni koji su dosegli najviše i oni koji su otišli najbrže. Gospodin u ovom videu nažalost pripada drugoj skupini. Na prvom pitanju za 100 kuna, koje je pitalo što se na tehničkom pregledu automobila ne provjerava, natjecatelj se zaletio i ekspresno dao pogrešan odgovor ‘ispušni plinovi’. Vjerojatno u brzini nije ni vidio točan odgovor pod D koji je glasio ‘čistoća pepeljare’. Dodajmo da se do dana današnjeg na tehničkim pregledima u Hrvatskoj ne pregledava čistoća pepeljare.

2. Ivica i… Janica?

Nisu mnogi padali na prvom pitanju, ali je ipak bilo upamćenih gafova prije prvog praga od 1000 kuna. Tako je jednog natjecatelja jako zbunilo pitanje o obitelji Kostelić i bajkama. Tarik je učinio sve što je mogao da mu pomogne, a činilo se da u jednom trenu natjecatelj i shvaća pitanje, ali ipak je na kraju odabrao pogrešan odgovor.

3. ‘Dva starčeka, čupanjak u čupanjak’

Mnogi natjecatelji znali su svojim izjavama ili samim pojavama nasmijati Tarika, ali i publiku. Tako je natjecatelj Đuro Miljević živopisno opisao poljubac Leonida Brežnjeva i Ericha Honeckera od kojeg navodno nije mogao ni spavati. Simpatični Đuro je također munjevito brzo odgovorio na Tarikovo pitanje koja bi dva hrvatska političara volio vidjeti u poljupcu.

4. ‘Gdje je kamera, Matija?’

Tarika je do suza nasmijao i (tada) mladi student arhitekture Matija. Mladića povišenog glasa valjda je toliko uhvatila trema da bi se na svakom pitanju posve izbezumio, a Tarik je čitavo vrijeme mislio da ga snima skrivena kamera.

5. ‘Tariče, znaš ti Kemala?’

Stalnog voditelja Tarika nekad su znali namijati i ‘jokeri’, poput gospodina koji je poslužio kao ‘joker zovi’ Mateju Niderleu iz Buzeta. Budući da je Tarik iz Zenice, gospodin ga je upitao poznaje li njegovog prijatelja iz Bihaća, a koji, eto, već neko vrijeme živi u Švicarskoj. Tarika je pitanje zbunilo, kao i hrpa drugih nebuloza koje je dotični joker izjavio.

6. Prvi ‘kiks’ legendarnog Mirka Miočića

Na milijunašu se nisu proslavili samo oni koji su sjedili preko puta Tarika. Mirko Miočić, pokojni kviz-majstor iz Rtine, ušao je u legendu kao najpoznatiji ‘joker zovi’ u povijesti Milijunaša. Skoro svaki natjecatelj imao je Mirka za ‘ziher’ odgovor, ali ni Mirko nije bio nepogrešiv. Tako je jednom natjecatelju nakon više od 50 točnih odgovora ipak dao pogrešan odgovor. Upozorio ga je da ne riskira, ali on je, vođen Mirkovom nepogrešivošću, ipak pokušao i pao na 32.000 kuna. (Oko 20. minute videa)

7. Prvo pitanje za milijun kuna

Milijunaš se ipak najviše gledao zbog onih koji bi dogurali najdalje. Damir Pagić tako je prvi u hrvatskoj inačici kviza otvorio pitanje za milijun kuna, a ticalo se pravilnog pisanja turnira Roland Garros. Damir je za pomoć iskoristio i joker ‘zovi’. Zanimljivo je pomisliti kako bi se danas na takvom pitanju odgovor našao na mobitelu za 5 sekundi. Prijatelj mu je i bez moderne tehnologije dao točan odgovor, ali Damir nije htio riskirati i otišao je kući se 500 tisuća kuna. Možda nije postao prvi pobjednik kviza, ali nije loše prošao.

8. Prva i jedina – Mira Bičanić

Do najveće nagrade kviza od milijun kuna konačno je stigla Mira Bičanić, profesorica hrvatskog jezika. Na posljednjem pitanju morala je odgovoriti na pitanje koja je hrvatska voditeljica istrčala pariški maraton, a Mira je točno odgovorila da je to bila Sandra Antolić. Tarik je bio toliko sretan da je netko dostigao maksimalan iznos da je uhvatio Miru u ruke i dizao je u zrak, a i publika se ustala na noge da zaplješće Miri. Do kraja emitiranja kviza ostala je jedina hrvatska ‘milijunašica’.

Naravno, bilo je tu još upečatljivih trenutaka, od kojih za neke nažalost snimke više nisu dostupne. Mnogi se još sjećaju specijalne humanitarne ‘celebrity’ emisije s raznim poznatim licima, a pogotovo Ivana Mikulića koji nije mogao izgovoriti ime basista Sex Pistolsa Sida Viciousa.

Nadajmo se da će nove emisije ‘Milijunaša’ donijeti još mnogo smiješnih trenutaka, kao i da će netko ponoviti uspjeh Mire Bičanić.

Komentari