PONOVO POVLAČE MESO: Ova svinjetina puna je antibiotika, vratite meso ako ste ga kupili

wiki

Trupla svinja bila su puna sulfadijazina.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) upozorila je potrošače o opozivu svježeg svinjskog mesa koje se više ne nalazi na policama trgovina.

“Putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Nacionalna kontakt točka Republike Hrvatske zaprimila je obavijest o rezultatu samokontrole subjekta u poslovanju s hranom iz Belgije kojim je utvrđena povećana količina sulfadijazina u trupovima zaklanih svinja”, stoji na početku priopčenja.

Količina navedenog antibiotika veća je od one maksimalno dopuštene i takvo meso smatra se neprikladnim za prehranu ljudi. Svinje su zaklane u belgijskoj klaonici Noordvlees Van Gool, 7. 11. 2016., a obavijest je nadležnom tijelu Republike Hrvatske upućena 6. prosinca.

“Meso je na tržištu Republike Hrvatske distribuirala Medven MM Mesna industrija d.o.o. iz Gornjeg Prekrižja 4, Krašić, a s obzirom da se isto više ne nalazi na tržištu, subjekt je odmah pokrenuo opoziv od potrošača“, stoji na stranicama HAH-a.

Iz MM Mesne industrije navode da je meso distribuirano na naše tržište 11. studenog te da se opoziv odnosi na sljedeće proizvode:

Svježe rasječeno i nerasječeno svinjsko meso i iznutrice LOT: 161109HR

Svježa vakumirana svinjetina LOT BROJA: 161110

Ponađeni antibiotik, sulfadijazin inače se koristi za liječenje svinja na farmama, a iz MM Mesne industrije kazali su kako je distribuirano meso isključivo svježe no napominju da su ga neki kupci možda i zamrznuli i apeliraju na njih da to meso vrate uz predočenje računa. 

>>> NAKON ZARAŽENOG MESA I JAJA: Sada s polica povlače i jabuke

>>> MINISTARSTVO OTKRILO DETALJE: U ovoj je trgovini pronađena zaražena piletina


Komentari