Od sad na meniju: ukusni cvrčci na salatu, nudi ih poznati lanac po paprenim cijenama

Od danas je u Hrvatskoj u ponudi trgovina prehrana bazirana na, ni manje ni više nego, kukcima, prenosi Jutarnji list.

O ekološkim i zdravstvenim aspektima prehrane kukcima već se dugo raspravlja, a pobornici tvrde kako se radi o budućnosti ljudske ishrane, kao i o proizvodnji koja ima značajno manje štetan utjecaj na okoliš, pri čemu donosi mnogo više proteina i vitamina ljudskom organizmu od uobičajene mesne prehrane.

Trgovački lanac Kaufland u svom je najnovijem katalogu oglasio prodaju kukaca i proizvoda od brašna, odnosno, proteina proizvedenog od kukaca, dok je u kampanji “Najukusniji test hrabrosti na svijetu“, trgovina u svoju ponudu uvrstila nekoliko na hrvatskom tržištu dosad neviđenih prehrambenih proizvoda od kukaca. Vlasnici egzotičnih životinja kukce već neko vrijeme koriste za ishranu svojih ljubimaca, međutim, nikada se do sada nisu prodavali za ljudsku prehranu. Barem ne u Hrvatskoj – preko interneta ih je moguće naručiti.

“Umjesto čipsa grickaj cvrčke. Umjesto ćevapa neka se na tvom tanjuru nađe burger od kukaca”, navode.

Ističe se pritom da prehrana kukcima nije nikakva novost, njima se trenutno hrani više od dvije milijarde ljudi na svijetu. Rekli su to nedavno i u hrvatskoj “Tvornici buba“, Insektariju.

U katalogu se ističe da se za proizvodnju jednog kilograma junetine potroši 22 tisuće litara vode, dok se za proizvodnju kilograma kukaca potroši tek jedna litra. U isto vrijeme, navode, 100 grama tog crvenog mesa ima 19,4 grama proteina, dok ista količina cvrčaka ljudskom organizmu daje 69 grama proteina.

Izabrati možete između hrskavih cvrčaka u slanoj ili čili marinadi, cvrčaka prelivenim bijelom čokoladom, burgera, falafela ili bolognesa s proteinskim brašnom od kukaca, krekerima od cvrčaka, kolačića ili protein snacka. Cijene su zasad paprene – kilogram proizvoda doseže i do tristotinjak ili čak četiristo kuna, ali se prodaju u manjim pakiranjima od po nekoliko desetaka grama koje je moguće kupiti za dvadesetak-tridesetak kuna. Ipak, za vjerovati je da će se uskoro ova hrana proširiti među sladokuscima i “gastroistraživačima”, pa će cijene zasigurno pasti.

U slast!


Komentari