Sjećate li se strašnog pokolja na premijeri Batmana 2012.? Mnogi sad strahuju zbog novog filma o Jokeru

Screenshot / WARNER BROS

Članovi obitelji žrtava koje su ubijene 2012. u kinodvorani tijekom premijere filma Batman pisali su studiju Warner Bros jer su zabrinuti zbog nasilja u novome filmu o Jokeru te njegove vlasnike pozivaju da se pridruže kampanji protiv vatrenog oružja.

Među njima je i Sandy Philips, majka ubijene Jessice Ghawi (24) koja kaže da je “užasnuta” trailerima za film o Jokeru. Ona i suprug Lonnie voditelji su grupe koja se bori protiv upotrebe vatrenog oružja.

“Kad sam pogledala trailere za film bila sam apsolutno užasnuta. A onda sam malo istraživala i saznala da u filmu ima toliko nepotrebnog nasilja da sam se naježila. Mi radimo s ljudima koji su na neki način bili žrtve vatrenog oružja pa me jednostavno ljuti što tako velika tvrtka uopće ne vodi računa o javnosti”, kazala je Philips.

Na premijeri Batmana ubijeno 12 ljudi

Ponoćna premijera filma Vitez tame: Povratak 2012. godine u gradiću Aurori završila je kao poprište strašnoga zločina. Napad je izveo James Holmes (24), maskiran u glavnog negativca iz filma. Naoružan automatskom puškom i dvama pištoljima, odjeven u pancirku i s plinskom maskom na licu upao je u jednu od kinodvorana, bacio suzavac i počeo nasumično pucati po ljudima. Smrtno je stradalo 12 ljudi, a 70 ih je ozlijeđeno.

Glumac Joaquin Phoenix, novi Joker, nedavno je napustio intervju pošto ga je novinar upitao je li zabrinut zbog mogućnosti da bi film mogao ljude potaknuti na nasilje.

U pismu članova obitelji pobijenih stoji da ih je šokiralo to što Warner Bros Jokera u filmu predstavlja kao junaka u sklopu simpatične priče o njegovu porijeklu. Film prati Jokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouvjerenog negativca. Mračna drama redatelja Todda Phillipsa početkom rujna osvojila je Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu.

Kandidat za Oscara

Joker u kino dvorane stiže početkom listopada, a dosad je dobio prilično dobre kritike, kao i najavu da će biti među nominiranima za nagradu Oskar.

Potpisnici pisma ne traže da se film povuče niti da se ne prikazuje. “Želimo da svima bude jasno da podupiremo vaše pravo na slobodu govora i slobodu izražavanja, no svi oni koji su pogledali neki film o superjunacima reći će vam da uz veliku moć ide i velika odgovornost. Zbog toga vas pozivamo da iskoristite svoj veliki utjecaj i pridružite nam se u borbi za sigurniju zajednicu s manje oružja”, napisali su.

Iz tvrtke Warner Bros nisu odgovorili na pismo. Treba istaknuti i da je film izazvao dosta polemika na društvenim mrežama zbog načina na koji su u njemu prikazani psihički problemi i nasilje.


Komentari