ZAGREBAČKI KRIMINALIST O PRONALASKU PERIŠA: ‘Policija sada treba nastaviti raditi!’ Treba odgovoriti i na jedno važno pitanje!

Matej Periš, Dunav (Foto: Cropix/ Nestali.hr)

Tužna vijest stigla je iz Beograda ovog jutra. Analiza DNK potvrdila je da je u Dunavu u srijedu nađeno tijelo Splićanina Mateja Periša (27), nestalog u noći uoči 31. prosinca prošle godine.

“Prema preliminarnom nalazu obdukcije smrt je nastupila nenasilnim putem. Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina intenzivno su tragali za njim i poduzimali sve mjere i radnje kako bi ga pronašli i rasvijetlili sve činjenice i okolnosti nestanka”, izvijestili su iz MUP-a Srbije.

Komentar na tragičan epilog nestanka za Zagreb.info dao je umirovljen kriminalist i bivši šefa Ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke Branko Lazarević.

Branko Lazarević (Foto: Privatni album)

“Volio bih da su ga našli živog, ali na nesreću svih, to nije tako. Potvrđen je identitet i sad policija ipak ima veliki trag, koji nije imala svih ovih mjeseci. I sad trebaju nastaviti raditi. U ovakvih slučajevima, kad je u pitanju nestanak osobe, treba riješiti kriminalističku “trilemu”. Time se dolazi do odgovara je li u pitanju ubojstvo, samoubojstvo ili nesretan slučaj”, objašnjava Lazarević.

“Utapanje ne mora značiti da Matej nije ubijen. To su stvari o kojima se može raspravljati, ali nemam namjeru pobijati tezu policije. Liječnička struka je rekla svoje. Po mom mišljenju, kod uznapredovalih truležnih promjena je teško decidirano išta tvrditi.  Policija bi se trebala vrtjeti oko prethodno spomenute trileme”, dodaje.

Smatra da bi policija trebala nastaviti s radom kako bi se istražile okolnosti smrti i kako bi se odgovorilo na jedno važno pitanje.

“Pitanje je kako je Matej dospio u vodu, na to policija treba dati odgovore”, ističe kriminalist.

Iako su se stvari promijenile otkako je otišao u mirovinu, Lazarević ne vidi razlog zašto bi se mijenjali principi istrage.

“Principi istrage trebali bi ostati isti, a uznapredovala tehnologija može pomoći pri dolaženju do odgovora”, kaže.

Na pitanje je li neobično to što je tijelo pronađeno tek sada, odgovara:

“Jedino što me začuđuje što se tijelo nije pojavilo ranije. Onog trenutka kada nastupi smrt, u probavnom traktu se stvaraju određeni kemijski procesi, plinovi koji čine da se tijelo digne na površinu. Srpska policija je zaista pokazala profesionalnost, trudili su se i pretraživali, a zašto se tijelo nije pojavilo, to je teško reći. Moglo je zapeti za neki panj, drvo i slično.”


Komentari