Roditelji upozorili vladajuće: ‘U mnogim školama se ne poštuje mjera razmaka među učenicima! Zašto se djecu gotovo ne testira?’

pixabay

Incijativa roditelja ponovno je priopćila kako bi učenici osnovnih škola trebali privremeno prijeći na C model.

Također, podržavaju i zahtjev Hrvatskog liječničkog sindikata za pooštravanjem mjera. Ponovno su upozorili da škole nisu sigurne.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Podržavamo zahtjev Hrvatskog liječničkog sindikata za pooštravanjem mjera ili da se pojačaju kontrole njihova provođenja te maksimalno smanje sva okupljanja na kojima se nekontrolirano širi virus. Također, podržavamo zahtjev da srednjoškolci i studenti privremeno prijeđu na nastavu na daljinu, no smatramo da bi i učenici osnovnih škola trebali privremeno prijeći na C model.

Smatramo da su preporuke i smjernice za online nastavu samo kod rizične djece ili rizičnih roditelja bile toliko rigorozne da online nastava nije bila odobrena većini učenika čija su oba roditelja šećeraši, astmatičari, visokotlakaši, srčani bolesnici, invalidi, itd.

Vlada tumači zakone u vlastitu korist, osobito Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti – ovim Vam se putem ponovno obraćamo kako biste preispitali svoje odluke i donijeli nove koje su donekle u skladu sa trenutnom izuzetno lošom pandemijskom situacijom koja ne jenjava.

Škole nisu sigurne!!! Od početka upozoravamo da većina naših škola nema uopće uvjete za ostvarenje zadanih epidemioloških mjera! U mnogim školama se ne poštuje mjera razmaka među učenicima, i to je velika opasnost. Učenici se druže na odmorima, putuju javnim prijevozom gdje uopće nema distance! Eksplozivan porast oboljelih krenuo je upravo 2-3 tjedna od početka nastave i nije neočekivan.

Jasno je da će učenici uglavnom proći bez simptoma ili s blažim simptomima, ali zašto se djecu gotovo pa i ne testira? Znamo zašto – brojevi tada ne bi išli na ruku aktualnim političkim odlukama.

Sve zadnje studije potvrdile su da i asimptomatski bolesnici imaju sličnu (mlađi čak i veću) količinu virusnog materijala u nosu. Stoga je ovaj pokušaj da se ”suptilno” prokuži mlađi dio populacije neetički i nehuman, ujedno i suprotan svim preporukama i smjernicama SZO-a, tim više jer sada već znamo da bi za kolektivni imunitet trebalo biti prokuženo bar 60-70% populacije što dovodi u direktnu ugrozu jako veliki broj naše starije i rizične (i mlađe rizične) populacije.

‘Zdravstveni i školski sustav već pucaju po šavovima’

Zima i sezona gripe još nisu ni počele, a naš zdravstveni i školski sustav već pucaju po šavovima. Tko će i kako pružiti zdravstvenu skrb našim građanima u nadolazećim mjesecima, osobito onim najugroženijima i djeci, kada već sada navedeni sustavi kolabiraju uslijed eksplozije pandemije covidom 19?

U javnosti vidimo kojekakve floskule ponekih znanstvenika koji iznose (uglavnom osobna) mišljenja i teze u ime Vlade dok se svaka ozbiljnija studija mahom ignorira. Neke od tih velikih zadnjih ozbiljnih studija upozoravaju upravo na to da su ”superširitelji” prije svega mladi i djeca, te da se zaraza najbrže širi upravo u učionicama (zadnja takva studija rađena je na preko pola milijuna zaraženih, a objavljenja je 30. rujna 2020. u znanstvenom časopisu Science, “Epidemiology and transmission dynamics of COVID-19 in two Indian states,” Princeton Environmental Institute, Johns Hopkins University, University of California-Berkeley).

Svima je jasno da si Hrvatska za razliku od mnogih europskih zemalja gospodarski ne može priuštiti još jedan lockdown, ali upravo u njega srlja vrlo nepromišljenim ignoriranjem problema i populističkim pristupom”, napisali su.

Komentari