REKORDAN BROJ ZARAŽENIH U JEDNOM DANU! Čak 542 nova slučaja zaraze, u Zagrebu 126 novozaraženih!

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Grad Zagreb

U Zagrebu je danas potvrđeno 126 novih slučajeva zaraze koronavirus. ”Nemam dobre vijesti danas. Potvrđeno je 126 novih slučajeva, a testirao je 1386 uzoraka, daleko najviše u jednom danu u Hrvatskoj”, rekao je na konferenciji za medije ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar.

Među zaraženima je i djelatnica jednog doma za starije i nemoćne u Zagrebu.

Šostar je rekao da je primijećeno da građani u javnom prijevozu i trgovačkim centrima ne nose zaštite mjere. ”Apeliram na one koji se ne drže mjera, i zbog kojih imamo ovakav porast, da malo razmisle da netko tko se ne drži mjera može zaraziti njihove očeve, majke, djecu”, rekao je Šostar.

”Kad bismo znali koja su žarišta bilo bi puno lakše”, kaže ravnatelj NZJZ-a ”Dr. Andrija Štampar”.

”Bila je panika na proljeće kada je bilo 20 pozitivnih, a sada se ne bojimo kada imamo 126. Malo su se previše ljudi opustili”, rekao je Šostar i još jednom apelirao na građane da se što manje druže u većim grupama te da se pridržavaju svih epidemioloških mjera što je češće moguće.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji u zadnjih 24 sata zabilježena su 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je u četvrtak stožer civilne zaštite te županije.

Osam je novoboljelih osoba u Velikoj Gorici, pet u Dugom Selu, četiri u općini Rugvica. Dvije novooboljele osobe su u Svetom Ivanu Zelini, a po jedna novooboljela osoba je u Svetoj Nedelji, Zaprešiću, Jastrebarskom te općini Gradec.

Od 23 novooboljelih osoba 13 su kontakti prethodno oboljelih, tri slučaja su povezana s domom za starije na području općine Rugvice, dok je za sedam slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 81 osobu.

U samoizolaciji je jedan razred srednje škole u Zaprešiću te dva razreda osnovne škole u Velikoj Gorici.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 936 osoba kojima je potvrđen koronavirus, izliječeno je 610 osoba, a 17 osoba je umrlo. Trenutno je aktivno 309 slučajeva.

Hrvatska

U protekla 24 sata zabilježena su 542 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2206. Među njima je 361 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Jedna osoba je premiunla )OB Karlovac: M, 1937 godište)

Do danas je ukupno zabilježeno 18.989 osoba zaraženh novim koronavirusom,odk ojih je 310 preminulo, a 126.743 se oporavilo (165 u protekla 24 sata).

U samoizolaciji je trenutno 10.908. osoba.

Do danas su ukupono testirane 344.533 osobe, od toga 5.939 u posljednja 24 sata.


Komentari