Policajci koji su mlatili migrante mogli bi u zatvor i do deset godina! Božinović sve prokomentirao

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon što su u javnost procurile snimke, kako se čini, policijskih službenika koji tuku migrante, županijska državna odvjetnica u Karlovcu za Jutarnji list otkrila je kako se provode izvidi zbog naznaka sumnje na kazneno djelo mučenja i drugog okrutnog neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Inače, to je kazneno djelo iz članka 104. Kaznenog zakona koje se direktno odnosi na djelo počinjeno od strane službene osobe ili osobe koja na poticaj ili s izričitim ili prešutnim pristankom službene osobe ili druge osobe koja djeluje u svojstvu službene osobe počini navedeno kazneno djelo.

Za navedeno je predviđena i kazna zatvora od jedne do deset godina.

Ranije nedostajali podaci

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović opet je prokomentirao nasilje pa rekao kako čeka izvješće od Ravnateljstva policije koje će, govori, uputiti premijeru s kojim je, tvrdi već razgovarao.

“Policijski službenici, pogotovo oni angažirani na granici, imaju jedan od najtežih poslova. I kad pada kiša, oni su na granici i sprečavaju protupropisne ulaske, u skladu sa zakonom. Bilo je slučajeva da je policija sama otkrivala prekoračenja ovlasti. Protiv osam službenika se od ranije vode disciplinski postupci, oko 22 slučajeva su dokumentirana i predana DORH-u. Kad netko napravi propust, postoje službe i kontrola koje u svakom slučaju provodi izvide i donosi rješenja o sankcijama”, ističe Božinović koji dodaje i kako se uvijek istraži sve što se prijavi pa čak i ono anonimno.

“Ovo je bila prijava za konkretan slučaj i konkretan datum, to je često ranije nedostajalo. Reakcija je bila promptna, izvidi traju, to je sve što mogu reći”, zaključio je.


Komentari