COVID POTVRDE U ŠKOLAMA OD UTORKA Fuchs otkrio što očekuje nastavnike koji se odbiju testirati

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Nakon kratkih jesenskih praznika i dva dana nastave na daljinu, učenici su se vratili u školske klupe, a od idućeg tjedna za prosvjetne djelatnike vrijedit će nove mjere.

Sukladno tomu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo najavilo je da se od utorka 16. studenog za nastavnike i ostale djelatnike u prosvjeti uvode obvezne COVD potvrde. Kako će to izgledati idući tjedan i koja su njegova očekivanja, za Novi list je komentirao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Istaknuo je da ne očekuje probleme i otpor nastavnika prema testiranju kao i uvođenju COVID potvrda.

“Rekao sam da ne očekujem većih problema jer ova mjera ima samo jedan cilj, a to je da se osigura što veća sigurnost zaposlenika odgojno-obrazovnih ustanova i to najviše onih zaposlenika koji nisu preboljeli, niti su cijepljeni”, izjavio je Fuchs, a otkrio je i što će biti s onima koji odbiju testiranje.

“Nema sankcija za necijepljene i netestirane, ali takvi neće moći doći na svoje radno mjesto, a neopravdan dolazak na radno mjesto spada u radno pravo za koje su predviđene sankcije”, objasnio je.

Ministar kaže i da “ovo nije nečiji hir” te da svatko mora napraviti ono što je u njegovoj mogućnosti da bi smo što prije izašli iz situacije s koronavirusom. Poručuje i da je cijepljenje jedini načini da se “vratimo u predpandemijsko vrijeme”.

“Ne vjerujem da ima puno onih koji će staviti bilo što ispred interesa djece jer svi mi koji radimo u sustavu odgoja i obrazovanja smo tu zbog učenika”, zaključio je Fuchs.


Komentari