CAPAK OTKRIVA: ‘Razmišljamo o dodatnom skraćivanju radnog vremena, smanjenju broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Krizni stožer Ministarstva zdravstva ima plan i za najgori scenarij, no nakon sastanka s ravnateljima bolnica nisu otkrili detalje. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje što bi se dogodilo ako ne bude dovoljno liječnika i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike.

Kazao je kako je spremno više od 1100 liječnika intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi covid bolesnika i bolesnika od gripe.

“Međutim, pripremamo se i za scenarij da će se educirati drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata”, rekao je Capak za DNEVNIK.hr.

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da ”smo daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav”.

Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata. ”Mi o tome dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti”, poručio je ravnatelj HZJZ-a.

Kaže da ne smatra da je potreban novi lockdown, ali je potrebno ”da se ljudi drže mjera”.

”Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima”, kazao je i istaknuo da mu se čini da je Hrvatske među najliberalnijim zemljama u Europi.

 


Komentari