BEROŠ U SLUŽBI KONTROLORA: Odlazi u KBC Zagreb, izaslanike poslao u druge ustanove, sve prokomentirao i Božinović

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ravnatelj stožera civilne zaštite RH, Davor Božinović, kao izaslanik premijera prisustvovao je obilježavanju 30. godišnjice osnutka 153. brigade Hrvatske vojske u Velikoj Buni kraj Velike Gorice, a pritom je upitan i o covid potvrdama koje se od ponedjeljka uvode kao obaveza u zdravstvo i u sustav socijalne skrbi.

Božinović navodi kako je sve spremno, a upitan hoće li biti negodovanja, nije želio odgovoriti. “Uvjeren sam da svi koji rade u sustavu zdravstva će dati sve od sebe i da su im na prvom mjestu interes pacijenata i korisnika”, dodao je potom.

Što se tiče ustavnosti konkretno ovih mjera rekao je kako se odluke stožera donose na temelju Ustava i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. “I ranije ste u sustavu socijalne skrbi imali obvezno testiranje prije dolaska na posao”, rekao je Božinović koji smatra i kako ne treba povlačiti paralelu između covid potvrda i obaveznog cijepljenja.

Na terenu

S druge strane, priopćenjem su se oglasili i iz ministarstva zdravstva. Ministar Vili Beroš navodi kako su covid potvrde sigurnosne mjere koje imaju privremeni karakter. Kako se iste provode pak, uvjerit će se prvog dana sam i to od 7 ujutro u KBC-u Zagreb, dok će recimo pomoćnica ministra Vera Katalinić-Janković posjetiti KB Merkur, državni tajnik Tomislav Dulibić KBC Sestre Milosrdnice, državni tajnik Silvio Bašić KB Dubravu, državni tajnik Željko Plazonić KBC Rijeku te ravnatelj Uprave za financijske poslove Gordan Žanić KBC Osijek.

Beroš zaključuje i kako sami možemo utjecati na duljinu trajanja ovih mjera “ukoliko svi zajedno podignemo stupanj cijepljenosti na višu razinu od dosadašnje koja je u Hrvatskoj malo iznad 54 posto”. Zaključuje kako primjeri drugih zemalja, koje su to učinile, pokazuju da je to ispravan put.

Komentari