Zagrebačka torta iz bakine kuharice od koje rastu zazubice: ‘Pronašla sam ga u staroj bilježnici’

Čokoladna torta, ilustracija (Foto: Pixabay)

Duboko zakopane u stranicama bakinih starih kuharica, naša je čitateljica pronašla tajne koje su joj vratile slatke uspomene na djetinjstvo – recepti za klasične kolače poput Zagrebačke torte.

„Za mnoge od nas, ovi recepti su ne samo recepti, već i sjećanja na mirise, okuse i tople trenutke provedene u kuhinji naših baka. Možda to nije Zagrebačka torta kakvu rade slastičarne ili je možda potpuno neki drugi recept, ali moja baka je ovu tortu uvijek tako zvala – moja Zagrepčanka“, rekla nam je naša čitateljica.

Ilustracija

U ovim jednostavnim receptima kriju se ne samo sastojci, već i ljubav, povezanost i nasljeđe koje se prenosi s koljena na koljeno.

„Kroz slučajno prelistavanje stranica stare bilježnice, pronašla sam bakin recept za Zagrebačku tortu, poslasticu koja je bila neizostavni dio obiteljskih okupljanja i proslava. Sjećanja su navirala dok sam čitala svaki korak recepta – bakini kalupi za pečenje, miris vanilije i čokolade, ponekad i ruma, koji se širio po kući dok se torta pekla i veselje kad bi torta bila gotova“, prisjeća se naša čitateljica.

Ako imate i vi takve priče pošaljite nam na mail [email protected].

Sastojci:


Za biskvit:
6 jaja
15 dkg šećera
15 dkg brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije

Za kremu:
6 dl mlijeka
6 žlica šećera
6 žlica brašna
20 dkg maslaca, sobne temperature
10 dkg čokolade (može biti tamna ili mliječna)
1 žlica ruma (opcionalno)

Za preljev:
10 dkg čokolade (za preljev)
4 žlice ulja

Recept ‘na čaše’ koji baš uvijek uspijeva: Ovaj sočni kolač savršen je desert

 

Priprema:

Biskvit:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Razdvojite bjelanjke i žumanjke. U zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane svjetložuta i dodajte ekstrakt vanilije. U drugoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Pažljivo dodajte snijeg od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka, postepeno i lagano miješajući. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Dodajte prosijano brašno u smjesu od jaja i lagano promiješajte da se sve sjedini.
Pripremite kalupe dimenzija 30×20 cm. Na svaki ravnomjerno rasporedite smjesu biskvita. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta ili dok biskvit ne postane zlatno smeđe boje. Kad su pečeni, izvadite biskvite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.

Krema:
U loncu zakuhajte mlijeko, a u zdjeli pomiješajte šećer i brašno. U smjesu šećera i brašna postepeno ulijevajte vruće mlijeko, miješajući kako biste izbjegli grudice. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne, stalno miješajući. Maknite s vatre i ostavite da se krema ohladi. U posebnoj zdjeli izmiksajte maslac sobne temperature dok ne postane pjenast. Polako dodajte ohlađenu kremu od mlijeka u maslac, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.

Dodajte otopljenu čokoladu (možete je prethodno otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici) i rum (ako želite). Dobro izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku kremu.

Sastavljanje torte:

Na jedan biskvit nanesite polovicu kreme i ravnomjerno je rasporedite. Stavite drugi biskvit preko kreme. Preostalu kremu rasporedite po gornjem biskvitu i poravnajte. Tortu stavite u hladnjak da se krema stegne, barem jedan sat.

Preljev:
Otopite čokoladu i ulje na pari ili u mikrovalnoj pećnici i prelijte tortu otopljenom čokoladom i ostavite da se preljev stegne.


Komentari