Nevjerojatna sudbina Zagrepčanke i Splićanke: Zbog jednog recepta postale su najbolje frendice

.Foto: Ranko Suvar / CROPIX, Ilustracija

Uvijek je divno kad se spontano rodi prijateljstvo, a posebno kad je ono začinjeno ukusnim receptima. Takva je i priča o mom otkriću recepta za limun šnite, koje je započelo jednostavnom željom da napravim nešto novo u kuhinji, napisala nam je naša čitateljica.

„Došla sam prije tri godine iz Splita u Zagreb i hranila sam se uglavnom vani ili dostave, a kolači su uglavnom bili kupovni. I tako sam jedan dan prolazila pored stana svoje susjede, stare Zagrepčanke uvijek sređene i s osmijehom na licu, i osjetila neodoljiv miris limuna“, kaže naša čitateljica. Pozvonila je na vrata i kako nam je napisala rodilo se veliko prijateljstvo.

Foto: Pixabay/Ilustracija

„Ponudila mi je limun šnite i oduševilo me koliko je taj kolač bio ukusan. Moja susjeda se ponudila da mi pokaže svoj recept. Kroz mirise limuna i šećera, naša se priča počela razvijati. Svaki vikend od tada, mi se pijemo kavu, ona mi priča o Zagrebu, što se jelo, gdje se sve išlo i što se kuhalo, a ja uživam u pričama“, rekla je naša čitateljica.

„Nije to samo recept koji sam dobila, već dar prijateljstva i povezanosti s nekim tko dijeli svoje znanje i srce. U svakoj šniti osjećam toplinu zagrebačke gostoljubivosti i otvorenosti, dok istovremeno donosim komadić svoje dalmatinske baštine u taj miks okusa. I dok se naša prijateljstvo razvija, uvijek ću se sjećati kako je počelo s jednim receptom i šalicom kave“, kaže naša čitateljica.

Ako imate i vi takve priče pošaljite nam na mail [email protected].

 


kolač limun (Foto: depositphotos)

Sastojci za tijesto:
5 bjelanjaka
20 dkg šećera
prstohvat soli
20 dkg oraha
1 rebro čokolade
1 ½ žlica brašna

Krema:
5 žutanjaka
20 dkg šećera
20 dkg margarina

Priprema:
Izmiksati bjelanjke i šećer, dodati malo soli. Nakon toga umiješati orahe, brašno i otopljeno rebro čokolade. Peći na 180 stupnjeva, isprobati s čačkalicom je li tijesto pečeno.
Za kremu izmiješati jaja i šećer te kuhati na pari. Nakon što se krema ohladi umiješati razrađeni maslac, naribane korice limuna i sok jednog velikog limuna.
Tijesto možete ispreći pa ga prerezati ili peći koru po koru te na ohlađeno tijesto stavljati kremu.

Kolač gotov za deset minuta, okus obara s nogu; Mogli bismo ga jesti svaki dan

Ovo je priča više od kolača. To je priča o povezivanju ljudi, o dijeljenju tradicija i otkrivanju ljepote različitosti. Limun šnite nisu samo slatki zalogaj, već podsjetnik na to kako jednostavni recepti mogu stvoriti čuda u našim životima.


Komentari