Stručnjaci otkrili koja je najbolja metoda za smanjenje potrošnje plastike

Foto: Damir Krajac / CROPIX, smeće Zagreb

Plastika zagađuje i truje okoliš, ali i ljude zbog čega mnogi od nas pokušavaju smanjiti svoju ovisnost o njoj.

Male promjene u svakodnevnom životu mogu učiniti veliku razliku, poput primjerice odricanja od plastike.

“Plastični post” je identično kao i potpuno ili djelomično suzdržavanje od hrane i pića, ali umjesto odricanja od peciva, slatkiša ili alkohola, izbjegava se plastika.

Foto: Unsplash, smeće

Unesemo pet grama plastike tjedno

“To je svjesno izbjegavanje korištenja plastičnih proizvoda, posebno onih koje nakon kratkog razdoblja korištenja završe u smeću”, kaže Silvia Cabrera-Cayola, stručnjakinja za otpad i zaštitu resursa u centru za savjetovanje potrošača u Njemačkoj.

Svi možemo pridonijeti očuvanju resursa i zaštiti vlastitog zdravlja, ako izbjegavamo nepotrebne plastike i plastike za jednokratnu upotrebu.

Plastiku u sebe unosimo i hranom i vodom i to ne samo u mikrokoličinama. “Studija Sveučilišta Newcastle pokazala je da ljudi u organizam unesu do pet grama plastike tjedno”, kaže Thomas Fischer iz njemačke organizacije za zaštitu okoliša (DUH). “To je otprilike kao da pojedete kreditnu karticu”.

Prijeći na staklene boce

Svijest je jedno, ali kako u svakodnevnom životu bez plastike? Opće je pravilo da se izbjegavaju pojedinačna pakiranja koja vam ne trebaju, a to će vam pomoći da postupno uštedite velike količine otpada pri svakoj kupnji.

Umjesto korištenja plastičnih vrećica za kupnju ili tankih vrećica za voće u kupnju ponesite platnenu mrežu za rasuto povrće, platnenu torbu ili košaru. Takav pristup uštedjet će vam i dodatno trošenje novca.

Voda u plastičnim bocama za jednokratnu upotrebu može se lako zamijeniti vodom iz slavine. Ako niste ljubitelj vode iz slavine u plastici u tom slučaju najbolje je prijeći na staklene boce za višekratnu upotrebu.

Foto: Unsplash, smeće

Brojne alternative

Pažljivo pročitajte deklaracije na kozmetičkim i higijenskim proizvodima jer oni često sadrže plastiku. “U proizvodima kao što su paste za zube, gelovi za tuširanje i proizvodi za čišćenje čvrsta mikroplastika sada je zabranjena u cijeloj EU”, kaže Thomas Fischer. “No to nije slučaj s polučvrstom, gelastom ili tekućom plastikom koja se koristi u gelovima za kosu”.

Mikroplastika se može pronaći u šamponima, gelovima za tuširanje i pilinzima. Proizvođači koriste plastiku kao abrazivno sredstvo za izbjeljivanje zubi, a deterdženti i sredstva za čišćenje mogu sadržavati tekuću ili polukrutu plastiku.

Dobra vijest je da postoje mnoge alternative bez plastike, kao što su kruti šamponi i gelovi za tuširanje, kao i održivi proizvodi za čišćenje. Dobro pripazite na oznake koje vam govore da je proizvod bez plastike.

Postoji 12 ključnih prepreka održivosti u Hrvatskoj: Kako ih riješiti?

Samo devet posto se reciklira

Ako želite popiti kavu na putu do posla, uzmite vlastitu šalicu za višekratnu upotrebu jer su jednokratne papirnate čaše presvučene plastikom i ne mogu se ponovno koristiti.

Procjenjuje se da se samo devet posto globalne plastike reciklira, a čak i u zemljama u kojima se otpad razvrstava u kante za recikliranje, velika većina plastike završi na odlagalištima ili u spalionicama.

Odricanje od plastike ne znači da odmah odbacite sve što je izrađeno od plastike. “Ne smijete zaboraviti da se radi o smanjenju plastike, a ne o njenoj zamjeni po svaku cijenu”, podsjeća Cabrera-Cayola. Predmeti koji su još uvijek u dobrom stanju mogu se nastaviti koristiti dok se ne istroše ili pokvare. “Cilj bi trebao biti proizvodnja manje otpada općenito, bez obzira na materijal”.


Komentari