Janjetina kakvu niste jeli: Recept kojeg ćete obožavati

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Dobra, stara janjetina.

Janjetina – ovo meso u Hrvatskoj je pojam gastronomije i užitaka. Bez nje su rođendani, vjenčanja i ostale svečanosti gotovo nezamislive. Svi mi znamo da kada imamo pravog janjca, onog s otoka Paga ili pak ličkog, ne moramo previše filozofirati, ali kako je pronalazak domaće janjetine na policama trgovačkih lanaca nemoguća misija, primorani smo jesti onu sumnjivog porijekla. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako pravilno spremiti ovaj specijalitet.

Budući da je janjetina bogata okusima ne treba je ubiti začinima, ali dobro se slaže s češnjakom i ružmarinom. Najbolje ih je sitno nasjeckati i uz malo soli i maslinovog ulja njima natrljati meso, ako nemate domaću janjetinu vodite računa o tome da barem ulje bude domaće. Ovako marinirano meso ostavite preko noći u hladnjaku. Meso će se najbolje ispeći ako ga prije pečenja izvadite iz hladnjaka i nekoliko sati ostavite na sobnoj temperaturi.

Meso potom stavite u lim za pečenje koji također treba biti nauljen. Sljedeći korak je pečenje na umjerenoj temperaturi, a s vremena na vrijeme svoju pečenku zalijevajte vlastitim sokom. Dobro je pred kraj pečenja ovo meso preliti i s malo piva. Ako želite da vaše meso bude slično onom ispod peke poslužite se aluminijskom folijom.

U slučaju da ste jedan od sretnika koji si mogu priuštiti janjca na ražnju, evo nekoliko savjeta za vas.

Dakle potrebno je, naravno, prvo imati očišćeno janje koje se s unutarnje strane treba dobro posoliti, a prije stavljanja na ražanj dobro ga je zaliti maslinovim uljem. Janje je najbolje peći na žaru suhe vinove loze. Ražanj se treba ravnomjerno okretati, a koliko će se peći ovisi o njegovoj veličini. Za vrijeme pečenja, meso možete zalijevati masnoćom kako bi se uspjela stvoriti hrskava korica. Pečeno meso poslužite vruće s mladim lukom i omiljenom vam salatom.

No, dobra kombinacija s janjetinom su i krumpiri, a gurmani izuzetno cijene janjeći but. Ovaj komad mesa mora se spraviti tako da bude sočan. Za to će vam trebati ulje, lovor, luk i češnjak. Proces pripreme je jednostavan, a kreće tako što se meso prvo mora natrljati začinima i staviti u lim za pečenje. Prije nego što ga gurnete u pećnicu, janjeći but prelijte vrućim uljem. Uz meso možete staviti i začine. Potom ga stavite 15-tak minuta u pećnicu na laganu temperaturu, a meso preklopite i folijom. Nakon pola sata u janjetinu dodajte malo vrele vode i vratite u pećnicu na 190 stupnjeva oko sat sat vremena. Pred kraj pečenja foliju otklonite i ostavite meso neka se ispeče do kraja.

Uz janjetinu se počastite nekim dobrim i kvalitetnim vinom, a kao alternativa može poslužiti i pivo

Komentari

Komentari