UHIĆEN REPORTER ‘JUTARNJEG’: Preko Facebooka maloljetnici nudio novac za seksi-slike. ‘S 15 neke cure idu u Milano’

Ugledni zagrebački novinar putem Facebooka mamio je maloljetnu djevojčicu, koja je tek završila osnovnu školu. Tražio je od nje da se razgoliti, slika i potom mu pošalje fotografiju.

Zauzvrat bi joj dao novac. Ona se nećkala i odbila ga je, rekla mu je da je premlada za to. No, to ga nije smetnulo od nauma.

“S 15 neke cure idu u Milano, a neke se igraju ispred zgrade…Sve zavisi o ambicijama“, napisao je u poruci, neslužbeno doznajemo, pokušavajući je nagovoriti.

Uhićen je u petak, 4. rujna. Ne otkrivajući identitet uhićenog, PU Zagrebačka nam je potvrdila da je provedeno kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom te da je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni predan pritvorskom nadzorniku.

Na Županijskom sudu u Zagrebu dan poslije određen mu je istražni zatvor od mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Tereti ga se za kršenje članka 161. stavka 1. Kaznenoga zakona – mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba za što je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Iako bi se pretpostavljalo da je djevojčicu mamio s lažnog profila, to ipak nije bio slučaj. Ponudu je iznio pod svojim imenom i prezimenom, a još se djevojčici pohvalio da radi za ‘Jutarnji list’.

Prema dostupnim tekstovima na internetu, vidljivo je da je donedavno bio redoviti suradnik ‘Jutarnjeg lista’ u kojemu su objavljivane njegove reportaže. Posljednji tekst objavljen mu je dan prije uhićenja. Radio je i za druge medije, uglavnom pisane, a jedno vrijeme i kao komentator na HRT-u. No, iz Hanza medije, izdavača Jutarnjeg, poručili su nam da nije s njima u radnom odnosu te da je prethodno bio angažiran na projektima kao vanjski suradnik.

Do djevojčice čiji su ga roditelji prijavili došao je putem ‘preporuke’. Preporučila ju je, navodno, njezina poznanica koja ju je, očito, posve pogrešno procijenila. Inače, djevojčica je iz pristojne građanske obitelji, a cijelog slučaja, dakako, ne bi bilo da djevojčica, a i njezini roditelji, nisu pravodobno reagirali.

Upravo je to, kvalitetan odnos djeteta i roditelja, ključ sigurnosti djece na internetu i na društvenim mrežama. Potvrdila nam je to i predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka.

“Pokazatelj dobrog odnosa djeteta s roditeljima je da im ono kaže ako se nešto dogodi. Na tome, kvalitetnom odnosu, uvijek moramo raditi. I tu treba napomenuti da se dobar odnos ne stvara s 14, nego od prvog dana. Ključno je razgovarati s djetetom, biti prisutan, baš upravo zbog toga da budemo sigurni da će nam se dijete obratiti kada bude potrebno”, kaže nam Hrpka.

Psihologinja apelira na roditelje da imaju povjerenja u sustav, a isto tako apelira i na djecu da upozore roditelje. Zbog osjećaja krivnje oni često prešućuju neugodna iskustva.

“Dio roditelja ima stav da se ništa ne može, da policija ne radi svoj posao, no u realnosti to nije tako. Možemo puno toga, a ja im savjetujem da u takvim slučajevima sačuvaju sve dokaze, screenshotaju sve poruke i ništa ne brišu. I naravno, da razgovaraju s djetetom, da mu daju podršku da se ne osjeća krivim zbog toga“, pojašnjava.

“Roditelji se često pitaju na koji način zaštiti svoje dijete na internetu i društvenim mrežama, trebaju li im biti prijatelji na Facebooku, pratiti njihove sadržaje… Ne možemo biti sokoli i stalno ‘visiti’ iza njih, zato je jedini recept izgraditi povjerenje, da znamo će dijete odgovorno koristiti internet, da će se znati zaštiti ako dođe u neugodnu situaciju i, kada je potrebno, obratiti za pomoć”, zaključuje.


Komentari