‘Prokomentirao je da sam bila zločesta curica, pa pitao znam li zašto’: Studentice prijavile profesora s Veterine

Rodilje su ispričale nevjerojatna i teška iskustva (Foto: Shutterstock)

Prijavu protiv profesora s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju podnijelo je devet bivših studentica. Optužuju ga za diskriminaciju na temelju spolne pripadnosti, seksualno uznemiravanje, mobing, nepoštovanje dostojanstva studenata, zlouporabu položaja te rad u pripitom ili pijanom stanju.

U ime studentica prijavu je podnio Tomislav Gomerčić, profesor sa Zavoda za veterinarsku biologiju.

Tri će studentice u izjavi biti potpisane, dok je njih šest anonimno. U izjavam su detaljno opisale zlostavljanje od strane tog profesora, piše Index.

“Bili smo na terenu, imali kastraciju pastuha, a ja sam bila zadužena za dezinfekciju operacijskog polja što je profesoru dalo dovoljno povoda za seksističke komentare. ‘Kolegice, vidim da ste jako iskusni u ovome, kako to dobro radite, sigurno su vaši dečki bili jako zadovoljni s vama'”, dio je jednog svjedočanstva.

U drugom se opisuje situacija u uredu profesora.

“Čim sam ušla u ured, odmjerio me i rekao da ne trebam imati kutu na ispitu te prokomentirao da sam ‘bila zločesta curica’, pa pitao znam li zašto. Bijesno sam ga pitala zašto, no u tom trenu mi je bilo bitnije ostati pribrana i završiti usmeni ispit s pozitivnom ocjenom i prolaskom godine. Odgovor nikad nisam dobila”, navodi se u jednoj izjavi.

Već je prijavljivan

“Otvoreno me nazivao kur*om drugog profesora koja njegovoj ženi nikad neće biti ni do koljena. Kad bi me sreo u prolazu, otvoreno mi je nudio seks ‘kako bi vidjela što je pravi muškarac’. Pozivao me u svoja noćna dežurstva i obećavao prolaz na ispitu. Kad sam mu se pokušala suprotstaviti, situacije bi obično eskalirale u smislu da sam ja nitko i ništa i da nitko neće vjerovati tim riječima jedne ‘fakultetske drolje koju svatko može imati’ jer on je ipak ugledni docent i kirurg. Njemu je to sve bilo zabavno i simpatično”, stoji u svjedočanstvu.

Navode da su primale neželjene seksualne primjedbe i pozive uz fizički dodir, spominju emocionalno uznemiravanje, neprikladnu pažnju i neprimjereni govor tijela poput buljenja i ulaženja u privatni prostor te davanje raznih uznemirujućih znakova.

Tvrde kako se sve to događalo u prostorijama fakulteta tijekom nastave te na terenskoj nastavi Ambulantne klinike. Prijava se odnosi na razdoblje od 2008. do 2019. godine.

Isti je profesor već prijavljen dekanu Nenadu Turku 2018. godine. Tada četiri studentice profesora prijavljuju za seksualno uznemiravanje.

Tada ga je prijavio i djelatnik Ambulante klinike zbog mobinga i rada u pijanom stanju. Ovime, tvrde, žele dokazati kako se to već godinama događa te to nije izoliran slučaj.

Žele ukazati na višegodišnje nasilje i zlostavljanje studenata i djelatnika fakulteta od strane prijavljenog profesora.

U vezi svega ovoga spomenuti portal poslao je i upit Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.


Komentari