Kriminalisti su na nogama, a stanari zgrade na Laništu očajni: ‘Rekli su nam da sami angažiramo zaštitarsku službu’

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zagrebački kriminalisti intenzivno rade na traženju počinitelja koji su postavili eksplozivnu napravu ispred vrata stana u kojem je bila majka s dvojicom sinova, stanari zgrade na kućnom broju 26 ulice Lanište – još dolaze k sebi.

Po hodnicima se još uvijek nalazi staklo, šuta, ali i metalne konstrukcije. Sučićevoj parnerici, koja se nakon sanacije ozljeda nosa, ponuđena je policijska zaštita. Uz pratnju policajaca vratila se u stan kako bi uzela osnovne stvari za sebe i djecu.

Cijelu noć nakon napada zagrebačkog podzemlja i poruke koju su ovim činom poslali Sučiću koji je u Remetincu, zgradu je čuvala policija, piše Jutarnji list.

Razlog je taj što je sva imovina stanara nezaštićena jer su im vrata uništena. “Predstavnik suvlasnika nas pokušava utješiti da ne trebamo strahovati od daljnjih napada te da nam je svima prioritet vraćanje zgrade u prvotno stanje. Ali, vidi se i na njemu da mu nije svejedno jer će policija iz naše zgrade otići kad-tad. Čak su mu rekli da bi bilo dobro da sami angažiramo zaštitarsku službu da nas čuva dok se sva vrata ne zamijene i dok se zgrada ne bude mogla zaključati. Kakav je to savjet policije? Naša zgrada nije korporacija. Otplaćujemo pošteno kredite za stan. I u ovom mafijaškom obračunu mi smo kolateralne žrtve. Nismo mi birali susjede kao ni njihovo društvo, odnosno neprijatelje, pa da sada svi mi stanari snosimo novčani teret. Dovoljno je što ćemo biti bez vode i plina dok se sve ne sanira, a bit ćemo i bez lifta dulje vrijeme”, za spomenuti medij rekla je jedna stanarka.

Drugi stanar iste zgrade, koji je došao pokupiti najvrednije stvari iz svojega stana dok mu ne stignu nova vrata, ogorčeno kaže da je “ljut sam na sebe što nije poslušao prijatelje kad su ga upozoravali da je Lanište puno kriminalaca i da tamo ne treba kupiti stan”.

Iz novozagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva otkrivaju da je slučaj okarakteriziran kao dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te da je aktivirana eksplozivna naprava za koju još nije utvrđeno kakve vrste.

“Dokazna radnja očevida provedena je uz sudjelovanje policijskih službenika PU zagrebačke i Ravnateljstva policije te vještaka iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’. Tijekom očevida prikupljeni su i izuzeti tragovi radi potrebe daljnjih vještačenja, kao i snimke videonadzora sa stambene zgrade i obližnjih objekata”, poručuju.

Istražitelji pregledavaju stotine sati videomaterijala s videonadzora iz garaže u ulazu te poslovnice banke u prizemlju, ali i onih na okolnim zgradama i u susjednim ulicama.

Pretpostavlja se da je eksploziv bačen nakon što su počinitelji nekoliko dana pratili Sučićevu partnericu i njezine navike. To su radili – najmanje dva tjedna prije napada te je ona sama posumnjala da je netko prati. Zbog toga je pregledala videonadzor u garaži, ali nije uočila ništa sumnjivo, možda zbog toga što su snimke slabe rezolucije pa su i automobili mutni.

Postoje najmanje tri operativne varijante koje kriminalisti trenutačno analiziraju kako bi pokušali doći do motiva postavljanja dinamita u zgradi na Laništu.

Sve te tri varijante polaze od pretpostavke da je miniranje zgrade poruka upućena Tomislavu Sučiću, odnosno da napad nema veze s njegovom obitelji.

Međutim, od te tri varijante, dvije se tiču USKOK-ovoga predmeta, u kojemu je Sučić optužen, a jedna nema veze s predmetom. Ipak, varijanta prema kojoj bi “noćno miniranje”, imalo veze s porukom Sučiću da ne progovara istražiteljima o optužbama za koje ga se tereti, najmanje je vjerojatna.

Kako doznaje spomenuti medij, baš ništa ne ukazuje da bi Sučić pokušao ostvariti neku vrstu suradnje s USKOK-om kako bi sebi olakšao poziciju na sudu. Štoviše, on je zapravo “najzatvoreniji” od svih okrivljenika, i ne pokazuje nikakav interes za dopunom svoje obrane.


Komentari