Židovska općina u Zagrebu protiv postavljanja spomenika Holokaustu?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Židovska općina Zagreb (ŽOZ) zatražila je poništenje odluke o podizanju spomenika žrtvama Holokausta u Zagrebu. ŽOZ smatra kako se ovim potezom želi prikriti prava istina o stradanjima Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

“Spomeniku za šest milijuna Židova nije mjesto u Zagrebu i Hrvatskoj jer isti već egzistira u Berlinu. Pojedine su europske zemlje, uvažavajući ovu činjenicu, obilježavale stradanja Židova na svojem teritoriju spomenicima i memorijalima, uvijek i bez iznimke uz pristanak i suradnju lokalne židovske zajednice”, kažu iz Židovske općine za Index.hr.

“U nekoliko smo navrata vodili na temu spomenika razgovore s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem koji je obećao suradnju i uvažavanje našeg stava, a s protivljenjem ovoj ideji upoznali smo na sastanku predsjednika vlade RH”,nastavljaju.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici 4. lipnja su odlučili kako će Grad Zagreb u Branimirovoj ulici, pokraj Glavnog kolodvora, podići Spomenik žrtvama Holokausta, autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine. Ovaj spomenik trebao bi predstavljati jasnu želju da se povijest nikada ne ponovi.


Komentari