ZBOG AFERE PROČISTAČ, PADA DARINKO KOSOR: HDZ i Bandić uskoro se rješavaju šefa HSLS-a?

DARINKO KOSOR OSTAVKA
Marko Lukunic/PIXSELL

Je li se s otvaranjem afere namjerno čekalo da prođu parlamentarni izbori?

Afera Pročistač medijima i javnosti još poznata i kao majka svih afera, opet trese gradom Zagrebom. Nakon što je policija u utorak uhitila šest osoba, prema neslužbenim podacima doznaje se da je među njima bio i prvi čovjek tvrtke Zagrebačkih otpadnih voda, stanoviti Ante Pavić. Uz ine, pod povećalom policije i USKOK-a navodno je još jedno trgovačko društvo kojega se sumnjiči za mito, izvlačenje novca i zlouporabu položaja.

Međutim, cijeli slučaj osim što se naziva majkom svih aferi zbog enormnih iznosa za koje se sumnja kako su pojedinici utrpali u džepove na štetu samih građana, odnosno Grada Zagreba, još je zanimljiviji zbog likova koji su, sudeći prema  funkcijama koje su obnašali u određenom trenutku, sigurno znali za sumnjive radnje koje su se događale oko zagrebačkog pročistača otpadnih voda.

Podsjećamo, cijeli je posao dogovoren u vrijeme kada je na čelu Grada Zagreba bila Marina Matulović Dropulić (u dva navrata obnašala je dužnost zagrebačke gradonačelnice, svega dva mjeseca 1996. te ponovo od svibnja 1997. do ožujka 2000. godine kada je sporni posao dogovoren). Nakon nje je 2000. godine došao je i dalje aktualni gradonačelnik Milan Bandić koji je cijeli posao s prozvanim Pavićem  i zaključio, a još je zanimljivije kako je upravo u to vrijeme funkciju zamjenika gradonačelnika Grada Zagreba za gospodarstvo obnašao aktualni predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, HSLS-ov Darinko Kosor. 

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Najnovija uhićenja i priopćenje USKOK-a nije ništa drugo nego potvrda kako je češljanje po aferi koja se već dugo gura ispod tepiha, postalo ovih dana i više nego ozbiljno. Naime, u cijeloj aferi od početka je sporan sam ugovor o koncesiji, koju je Grad Zagreb za izgradnju pročistača otpadnih voda dao privatnoj tvrtki Zagrebačke otpadne vode, čiji je direktor jučer uhićen. Tim je ugovorom određeno kako će Grad koncesionaru projekta, odnosno Zagrebačkim otpadnim vodama, do 2028. platiti ukupno 728 milijuna eura više nego su Zagrebačke otpadne vode uložile u cijeli projekt. S druge strane, u ugovoru također stoji kako će Grad plaćati naknadu za pročišćivanje otpadnih voda u fiksnom iznosu od 420 milijuna kuna, bez obzira na to koliko se vode pročisti.

U USKOK-ovom priopćenju od srijede stoji kako se koncesionara, odnosno tvrtku Zagrebačke otpadne vode i njezine djelatnike sumnjiči za niz protupravnih radnji, koje su izvele s podizvođačem radova na projektu pa tako stoji da postoji osnovana sumnja kako je direktor Zagrebačkih otpadnih voda (spomenuti Ante Pavić), od podizvođača radova na projektu iznudio najmanje 7 milijuna kuna. Također, iz priopćenja se vidi kako postoji osnovana sumnja da izvođaču radova uplaćeno više od  7 milijuna kuna za radove na gradnji Centra za pročiščivanje otpadnih voda koji nisu obavljeni. Još je jednoj građevinskoj tvrtki uplaćen iznost od 1,5 milijuna kuna, naravno za radove koji opet nisu izvedeni.

Nategnuti odnosi Kosora i HDZ-a

Slijedom svega navedenog, očito je kako je konačno došlo vrijeme da se državne institucije pozabave i ovim naočigled sumnjivim ugovorima, no od imena koja će se vjerojatno još spominjati vezano za ini slučaj, još je simboličnije vrijeme u kojem se ‘država’ kreće suočavati s glavnim akterima ove priče.

Drugim riječima, postavlja se pitanje je li se do ponovnog otvaranja afere namjerno čekalo do završetka parlamentarnih izbori i znači li to da padom Ante Pavića, padaju i oni umiješani u aferu? Iako možda ne svi, s obzirom da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić HDZ-u dao podršku na nacionalnim izborima, očito je kako bi ova afera glave mogla doći aktualnog predsjednika Gradske skupštine, Darinka Kosora, koji već duže vrijeme ima poprilično nategnute odnose s HDZ-ovcima koji su u jednom trenutku, neposredno prije parlamentarnih izbora u suradnji s Bandićem, na čelo Skupštine pokušali umjesto Kosora, postaviti HDZ-ovog Andriju Mikulića.

Upravo zato nemoguće je ne postaviti pitanje nije li bivši zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo, a današnji prvi čovjek Skupštine, HSLS-ovac Darinko Kosor, sljedeći na putu za Remetinec ili kako se isto ne bi dogodilo – uskoro odstupa s mjesta šefa zagrebačkog parlamenta te grad Zagreb nakon dugo vremena ponovo prepušta u ruke HDZ-ovaca?

Na kraju, je li moguće da je, s obzirom da se ‘Afera’ ipak otvara nakon parlamentarnih izbora, Bandića od svih sankcija spasila koalicija sa HDZ-om na nacionalnoj razini? Žrtveno bi janje u tom slučaju mogao biti upravo Darinko Kosor, kojega se, priča se po gradskim kuloarima, HDZ ionako želi riješiti jer osim neslaganja s gradskom organizacijom stranke, sve su očitije trzavice HSLS-ovca i HDZ-ove stranačke vrhuške…

>>> TAJNI DOGOVOR BANDIĆA I KARAMARKA: Andrija Mikulić na čelu Gradske skupštine?

>>> NA POMOLU RASKOL U DOMOLJUBNOJ KOALICIJI: HDZ-ovci podržali Bandića, Kosor postaje politički mrtvac?


Komentari