NA POMOLU RASKOL U DOMOLJUBNOJ KOALICIJI: HDZ-ovci podržali Bandića, Kosor postaje politički mrtvac?

Facebook

”Zaustavi ovo što se događa u Skupštini ili HSLS napušta koaliciju”, riječi su Darinka Kosora predsjedniku HDZ-a, Tomislavu Karamarku.

Pratite li samo krajičkom oka događanja u metropoli te način na koji Bandić već godina doslovno drma Zagrebom, mogli ste primijetiti kako je riječ o vještom i spretnom populistu koji već peti mandat za redom konce u Gradskoj skupštini i ZG Holdingu drži čvrsto u svojim rukama.

Naime, već se duže vrijeme nagađa o dogovor u zagrebačkog HDZ-a i Milana Bandića oko svrgavanja Darinka Kosora s mjesta prvog čovjeka Gradske skupšine grada Zagreba, koju je svojevremeno zaustavio nitko drugi nego glavom i bradom – Tomislav Karamarko kojem je Kosorov HSLS u određenom trenutku, predstavljao važnog političkog partnera i saveznika. S druge strane, javna je tajna kako je upravo Holding mjesto u kojem je Bandić sklanjao svoje moćne političke protivnike (op.a upravo zato ne čudi što je smijenio novu Upravu imenovanu bez njegovog znanja, točnije u vrijeme njegove odsutnosti s ”blagoslovom” Sandre Švaljek koju je također vrlo brzo eliminirao), a Gradska skupština ništa je nego mjesto obračunavanja s istima.

Facebook
Facebook

Upravo zato, očekivalo se kako će prva smjena nakon Bandićeva povratka iz Remtinca biti smjena Darinka Kosora s mjesta predsjednika zagrebačke Gradske skupštine i instaliranje aktualnog HDZ-ov potpredsjednika Andrije Mikulića. Drugim riječima, iza leđa šefa HDZ-a kojem je bilo važno očuvati stabilnosti Domoljubne koalicije, Mikulić i njegova ”gradska” ekipa pokušali su doslovno ispod stola odigrati zanimljivu igru sa zagrebačkim gradonačelnikom, odnosno preuzeti glavnu riječ u zagrebačkom parlamentu.

Prema tvrdnjama naših izvora, Kosoru tada nije dugo trebalo da shvati što mu se događa iza leđa te da si Bandićevim povratkom, HDZ-ov Andrija Mikulić priprema zasjedanje u fotelju Skupštinskog predsjednika. Podsjetimo, zagrebačkog gradonačelnika naljutio je Kosorov pokušaj destabilizacije Bandićevih zastupnika kroz temu odvajanja Gradskog ureda za kulturu na dva dijela zbog čega su isti, na direktivu svoga šefa koji je tada bio iza remetinečkih rešetaka, napustili koaliciju s Kosorovim HSLS-om. Međutim, samo jedan sastanak s Karamarkom Kosoru je spasio glavu.

”Zaustavi ovo što se događa u Skupštini ili HSLS napušta koaliciju, ne računajte na nas na parlamentarnim izborima”, navodno su riječi Darinka Kosora koje je šef HDZ-a, Tomislav Karamarko, shvatio vrlo ozbiljno.

>>> KRAJ PRVOG ČOVJEKA GRADA ZAGREBA, ZATVOR NEIZBJEŽAN: Evo što DORH priprema Milanu Bandiću!

HDZ-ovci podržali Bandićev proračun

Međutim, čini se kako Darinko Kosor i njegov HSLS nisu dovoljno jak motiv i razlog za prekid suradnje HDZ-ovaca i zagrebačkog gradonačelnika koji je u ovome trenutku, prema svemu sudeći, od velike važnosti za sastavljanje buduće Vlade. Drugim riječima, upravo bi gradonačelnikova osvojena dva saborska mandata Domoljubnoj koaliciji mogla biti od velike koristiti već danas, ali i u slučaju ponovljenih izbora što se u ovome trenutku čini kao najizgledniji scenarij.

Zašto? Bandićeva moć u Zagrebu neupitna je, a podsjetimo kako su upravo glasovi iz metropole u slučaju predsjedničkih izbora presudili u korist Hrvatske demokratske zajednice, odnosno njihove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović koja je pokazala kako ova domoljubna stranka u Zagrebu ima itekako neiskorišten glasački potencijal. Prema svemu sudeći, čini se kako je Karamarko uvidio korist koju može imati od zagrebačkog gradonačelnika te kako mu ovome trenutku on predstavlja puno korisnijeg partnera nego što je to Kosorov HSLS…

Čini se, vraća se cijela priča na početak – na relativne pobjednike parlamentarnih izbora iliti Domoljubnu koaliciju koja će naposljetku biti ta koju će MOST doslovno moliti za suradnju.

>>> NOVIH LOKALNIH IZBORA NEĆE BITI! HDZ dao podršku Bandićevu proračunu


Komentari