ZAGREB NEPRISTUPAČAN GRAD U kolicima preko Bologne jer ne postoji pristup za osobe s invaliditetom

Foto: RTL Potraga

Situacija koja je nedavno preplašila sugrađane dogodila se na Aleji grada Bologne, kod Vrapča. Tada je muškaraca s invaliditetom prelešao užurbanu cestu jer ne možemo liftom kroz pothodnik, ne postoji niti rampa za kolica, a prvi pješački prijelaz je udaljen 800 metar. Na svu sreću, stao mu je dobronamjerni vozač pa mu je pomgao prijeći posljednjih desetak metara opasnosti.

U znak protesta muškarac u kolicima prešao četiri trake na Aleji Bologne: Jedan vozač pokazao humanost na djelu

Ta situacija, osvijetlila je već dobro poznati problem, da su tramvajski, željeznički i autobusni promet, kao i normalno kretanje gradom apsolutna noćna mora za osobe s invaliditetom, starijima, roditeljima s kolicima.

RTL-ov istraživački magazin Potraga donosi priče o svakodnevnom kretanju grada majke koja svakodnevno vozi malenog sina s cerebralnom parailzom na terapije. Koristi se istim pothodnikom, do kojeg gore spomenuti gospodin nije mogao. Kolica i maleni imaju oko trideset kila, kaže majka za RTL, a lift ne radi. Javili su se HŽ Infrastrukturi  kako bi pokušali doznati zašto liftovi nisu u funkciji. Odgovorili su im da su spomenti lift proraditi za nekoliko dana, ali i da zbog vandalima liftove trebaju popravljati gotovo jednom mjesečno.

Foto: RTL Potraga
Foto: RTL Potraga

No, to ne objašnjava zašto svi pothodnici u Zagrebu nemaju rampu za invalidska kolica. RTL-ova Potraga prenosi iskustvo osobe s invaliditetom koja na travajskom stajalištu Utrine nije mogla niz pothodnik jer ne postoji rampa. No, apsurdnim potezom sudbine, nemože niti u starije modele tramvaja jer su previsoki. Tako je osuđen na čekanje niskopodnog tramvaja ili ljubaznost sugrađana i vozača ZET-a.

Foto: RTL Potraga

Isto tako, kada zatreba Centar za socijalnu skrb, ne može do nje. Zgrada nema pristup za osobe s invaliditetom, pa se prvo treba telefonski najaviti, kako bi službenik ili službenica sišao pred zgradu i razgovor obavio – vani


Komentari