Vlada produljuje radnu dozvolu strancima!

Vlada Republike Hrvatske (Boris Kovacev / CROPIX)

Zbog smanjenja socijalnih kontakata u policijskim postajama koje provode upravne postupke, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu dvaju zakona kojom se strancima produljuje rok važenja dozvola boravka do 30 dana od dana prestanka epidemije.

Riječ je o dopunama Zakona o strancima i Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je na sjednici Vlade kako je na važećem boravku u Hrvatskoj trenutno 66.582 državljana trećih zemalja, te 12.477 državljana država članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji.

Dopunama Zakona o strancima, rekao je ministar, omogućilo bi se državljanima trećih zemalja da za vrijeme trajanja epidemije koriste izdane dozvole boravka, a radi nastavka nesmetanog boravka i rada u Hrvatskoj.

Pojasnio je da radnje u upravnom postupku, koje su stranci dužni pokrenuti, mogu poduzeti najkasnije u roku od 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

To se, primjerice, odnosi na podnošenje zahtjeva za produženje odobrenja privremenog boravka, zahtjeva za izdavanje dozvole boravka (iskaznice), zahtjeva za zamjenu dozvole boravka zbog proteka roka važenja, zbog promjene podatka, oštećenja ili dotrajalosti dozvole boravka itd.

Slična je zakonska odredba vezana je i uz Zakon o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

I njome se predviđa mogućnost da za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa strani državljani koriste izdane potvrde o prijavi privremenog boravka i boravišne iskaznice, radi nastavka nesmetanog boravka u Hrvatskoj.


Komentari