U PRIPREMI NOVI ZAKON O BOLOVANJU: Tko se ne odazove kontroloru, može ostati bez plaće

HZZO UPOZORAVA GRAĐANE: Ne nasjedajte na prevare lažnih predstavnika iz nepostojeće klinike
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zbog kontinuiranog rasta stope bolovanja HZZO i Ministarstvo zdravstva planiraju u novi zakon ugraditi model koji je prije desetak godina pravilnikom uredio tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović, a koji je kontrolorima HZZO-a omogućio da na kućnim pragovima provjeravaju jeste li neopravdano na bolovanju, piše Tportal.

Prošle godine ukupan broj dana bolovanja povećan je za nešto manje od 9 posto, dok je prosječno s radnog mjesta izostalo više od 54 tisuće zaposlenika.

I sada HZZO ima niz opcija kojima može stati na kraj onima koji se ne žele staviti na raspolaganje njihovim kontrolorima, pa čak i ukidanjem naknade za plaću.

Tako je lani provedeno 6016 kontrola ugovornih subjekata, od čega u 5107 slučajeva (85 posto) nisu utvrđene nepravilnosti. Ipak, u 909 slučajeva (15 posto) utvrđeno je kršenje ugovornih obveza, zbog čega je izrečeno 398 opomena, 377 opomena s naplatom štete, 88 opomena s novčanom kaznom, 41 opomena s novčanom kaznom i naplatom štete te pet opomena pred raskid ugovora.

Međutim, u HZZO-u procjenjuju da to nije dovoljno pa se novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju planiraju provjere na kućnim adresama jer je ta mjera prije deset godina dala rezultate. Sadašnja stopa bolovanja nije visoka kao 2008. godine, ali ipak iz zdravstvenog budžeta za bolovanja dulja od 42 dana odlazi dvije milijarde kuna godišnje, što je velik trošak.

Za sada ostaje nejasno kako bi se konkretno kontrolirala bolovanja – dolascima na kućni prag ljudi? Sama činjenica da netko nije doma ili da ne želi otvoriti vrata nepoznatim ljudima ne znači to da nije bolestan.

U krutom birokratskom odgovoru na naš upit kako bi kontrole izgledale odgovorili su nam da je kontrolu privremene nesposobnosti za rad moguće provesti u stanu/kući osiguranika samo u slučaju kada je nije moguće obaviti u ordinaciji izabranog doktora.

HZZO do sada nije imao potrebe za provođenjem kontrole privremene nesposobnosti za rad (bolovanja) u kući osiguranika jer su se osiguranici redovito odazivali na poziv izabranog doktora u ordinaciju radi provođenja kontrole privremene nesposobnosti za rad u nazočnosti mjerodavnog kontrolora HZZO-a’, naveli su iz HZZO-a.

No nije jasno zašto se donosi novi zakon u koji će biti ugrađene odredbe iz Pravilnika koji je prije 10 godina donio tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović, kad je isti još na snazi i može se djelovati po njemu te se kontrole i nadalje provode u skladu s njegovim odredbama!?


Komentari