TOMISLAV STOJAK O ZAGREBU, KOSORU, BANDIĆU I IZBORIMA: ‘Želim da nas građani gledaju kao političare iz kvarta’

Igor Kralj/PIXSELL

”Zašto u dvadeset godina grad nije napravio kamp sa svim dodatnim sadržajima na Jarunu? Milijunski grad koji nema auto kamp, a želimo svake godine biti sve jači turistički brend?”, pita se Tomislav Stojak.

HNS-ov Tomislav Stojak jedan je od onih zastupnika u zagrebačkoj Skupštini koji govornicu zagrebačkog parlamenta koristi kako bi vrlo glasno i bez dlake na jeziku, upozorio na sve propuste u radu Gradske uprave, ali i same Skupštine. Tako je jedan od aktivnijih gradskih zastupnika za zagreb.info komentirao početak USKOK-ove istrage nad zagrebačkim pročistačem otpadnih voda, političku situaciju u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, ali i planove HNS-a na čelu s Ankom Mrak Taritaš za preuzimanjem gradonačelničke fotelje na lokalnim izborima 2016. godine.

Majka svih afera potresla je Zagreb: naime, čini se kako je USKOK počeo ”kopati” po slučaju pročistača voda pa je navodno uhićen i direktor Ante Pavić…

– To je ugovor s vjerojatno najviše napravljenih aneksa u povijesti svih ugovora. Nadam se da je konačno došlo vrijeme da se “zagrebački mulj” raščisti do kraja, da vidimo jesu li tako potpisani aneksi doveli do toga da Zagrepčani plaćaju skupu vodu i odvodnju ili su u pitanju ipak neki drugi “aneksi”? Ako je krenula ozbiljna istraga, onda se nadam da ide do kraja!

” Gdje je kongresni centar koji se godinama najavljuje, nova zgrada gradske knjižnice, zgrada opera?”

Spalionica otpada: je li Vas iznenadila najnovija informacija kako ju Zagreb ipak neće dobiti?

– Nažalost, ništa me više po tom pitanju ne iznenađuje u našem gradu. Nakon što desetljećima gradonačelnik nije u stanju riješiti Jakuševec, zatvoriti ga i sanirati, a svake godine slušamo jednu te istu priču, očito je da su njegovi planovi o gradnji spalionice u potpunoj suprotnosti s politikom novog ministra zaštite okoliša. I ja sam zagovornik zero waste koncepta gospodarenja otpadom, ali moramo jako brzno raditi u Zagrebu i Hrvatskoj da bi on bio primjenjiv. Sve dok mi kao građani Zagreba nećemo imati kante za odvajanje otpada na kućnom pragu, prave zelene otoke gdje ćete moći odložiti krupniji otpad, te prava reciklažna dvorišta u svakoj gradskoj četvrti (i ne samo jedno!), ne možemo uopće govoriti o odgovornoj gradskoj politici prema smeću. Nadam se da gradonačelnik i ministar shvaćaju odgovornost koju imaju da povuku odgovorne i konkretne poteze u vrlo kratkom vremenu. Kao članica EU smo se obvezali na određena postupanja po pitanju otpada, ističe nam vrijeme da konačno nešto poduzmemo. A nakon toga slijede kazne, koju su sve samo ne male.

Jeste li zadovoljni kapitalnim projektima koje će Grad Zagreb započeti/dovršiti u ovoj godini?

– Nažalost, u Zagrebu se praktično ništa od kapitalnih projekata neće tijekom ove godine napraviti, jer sve ono što se radi ili se planira raditi su zapravo projekti koji su u planu godinama, koji se nisu završili, već su se prebacivali iz godine u godinu. Sigurno je da će se izvoditi radovi po kvartovima, obnavljati pojedine ulice i komunalna infrastruktura, ali sve to nije osmišljeno strateški niti planski. Pogledajte samo projekt žičare, rotora na Jadranskom mostu, mosta (mostova) preko Save … Gdje je kongresni centar koji se godinama najavljuje, nova zgrada gradske knjižnice, zgrada opera? To su strateški projekti, ali da bi se oni mogli ostvariti kroz određeno vremensko razdoblje, treba se znati i strateški planirati i realizirati. To ova uprava ne zna!

Tomislav Stojak u društvu građana.
Tomislav Stojak u društvu građana.

STOJAK: ‘Suradnja HDZ-a i Milana Bandića bila je očekivana’

Kako komentirate sadašnju situaciju u Gradskoj skupštini? Je li Vas iznenadila podrška Bandićeve stranke Domoljubnoj koaliciji na nacionalnoj razini?

– Nije me iznenadilo, jer je bilo potpuno jasno da kada je HDZ na razini grada podržao gradonačelnikov proračun za 2016. godinu, da će stranka Milana Bandića nakon toga podržati Domoljubnu koaliciju na nacionalnoj razini. To je njihovo političko pravo, njihova odluka, nemamo se pravo u to miješati, ali smijemo komentirati. U ovome trenutku bilo bi jako dobro za sve, kako nas koji živimo u Zagrebu, tako i za sve stanovnike Hrvatske, da nova koalicija na nacionalnoj razini počne što prije konkretno raditi i provoditi kvalitetne projekte. Na žalost, u ova protekla dva mjeseca dokazali su se samo u međusobnim svađama, nekvalitetnom kadroviranju, te “oslobodilačkom” zauzimanju medija. I ništa drugo! Zapravo, napravili su puno štete novim proračunom obrazovanju, znanosti, kulturi, lokalnoj i regionalnoj samoupravi, “oslobodili” nas svake nade da ćemo imati gospodarski rast i u ovoj godini … Na temelju svega do sada pokazanog, nisam optimista po pitanju rada ove i ovakve Vlade na nacionalnoj razini. A od gradske uprave ne očekujem ništa, osim da će nam pokušati dokazati kako je jako “sposobna” i kako samo što nisu realizirali velike projekte! A njih nema i nema nigdje na vidiku. I teško da će s ovakvim načinom vođenja grada i doći do njih.

Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Mislite li kako je pitanje trenutka kada će se ‘izgurati’ aktualni predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor s pozicije? Jeste li zadovoljni njegovim radom?

– Što se nas u HNS-u tiče, to je potpuno nevažno pitanje, odnosno očito je bitno samo onima koji bi željeli napraviti promjenu na čelu Gradske skupštine. Mi smo još prije godinu dana rekli što mislimo o (ne)radu predsjednika Gradske skupštine, tada inicirali prema svim strankama i klubovima u skupštini promjenu na njenom čelu, nitko to nije službeno prihvatio iako je većina u kuloarima to podržala. Sada – tko želi mijenjati predsjednika Skupštine neka to čini u dogovoru sa svojim koalicijskim partnerima, mi u tom igrokazu nećemo sigurno sudjelovati.

”Ponekad građani ne dobiju godinama odgovor na svoje traženje i upit”, upozorava Stojak.

 Kako komentirate činjenicu da se danas u našem gradu milijuni ulažu u fontane, a neka naselja još uvijek nemaju riješeno pitanje vodoopskrbe i odvodnje?

– To je jedno od ključnih pitanja, odnosno problema. Ne mislim da ili ne fontane, već način razmišljanja i nepostojanje svijesti o prioritetima i potrebama građana. Neka jednog dana svaka gradska četvrt i mjesni odbor imaju svoju fontanu, mogu one čak i “pjevati i plesati” ako je potrebno, ali prvo moramo riješiti sugrađanima osnovne komunalne infrastrukturne potrebe, od gradskog vodovoda, kanalizacije, odvodnje, nogostupa, odvoza smeća …, pa tek onda razmišljati o fontanama i sličnim stvarima. Grad se treba razvijati novim sadržajima koji donose kvalitetniji život građanima, uslugu koju zaslužuju, a naposljetku i plaćaju. Neke od nikada realiziranih, a stalno obećavanih projekata sam već ranije spomenuo, a recimo zašto u dvadeset godina grad nije napravio kamp sa svim dodatnim sadržajima na Jarunu? Milijunski grad koji nema auto kamp, a želimo svake godine biti sve jači turistički brend? Zašto svake godine na tom istom Jarunu u pitanje dolazi wake park koji je podigao kvalitetu Jarunu za dvije dimenzije više, gdje radi tog atraktivnog sporta i načina života na Jarun dolaze strani gosti, a grad ne može donijeti odluku da privatnicima omogući koncestiju za to? To su samo neke stvari koje bi trebale biti planirane ali…

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Koja su po Vama tri ključna problema u Zagrebu te što se u načinu funkcioniranja grada po Vašem mišljenju mora hitno mijenjati?

– Potpuna centraliziranost grada, loše upravljanje gradskom imovinom i nepostojanje sustavne strategije razvoja Zagreba. U samim problemima nalaze se i odgovori. Grad treba decentralizirati, u potpunosti prepustiti komualno planiranje gradskim četvrtima, a prije toga izvršiti smanjivanje i spajanje četvrti i mjesnih odbora na razinu nekadašnjih općina i mjesnih zajednica. One moraju opet postati žarište svih zbivanja pojedinih kvartova, građani moraju imati osjećaj da svoje stvarne svakodnevne probleme mogu riješavati tamo. Napraviti reviziju popisa gradske imovine, svih zemljišta, stanova, poslovnih prostora i svega što grad ima u svom vlasništvu. Odmah nakon toga krenuti u prodaju svega onoga što gradu ne treba, sve to staviti u funkciju gospodarstva, poduzetništva, građanskih inicijativa. Strateški se odrediti što želimo biti u idućih dvadeset godina, napraviti pravi master-plan razvoja Zagreba i pojedinih bitnih segmenata. Želimo li biti pravi turistički grad? Ako da, kako onda gledamo na našu širu regiju oko Zagreba, što za Zagreb u turističkom smislu recimo znači Moslavina, Hrvatsko Zagorje, Karlovac, Sisak … Jesmo li dobro područje za open air festivale, urbanu kulturu, želimo li dati šansu mladim i perspektivnim umjetnicima recimo? Što želimo od sporta? Želimo li da Zagreb svake godine ima neku od svojih ekipa u završnicama klupskih natjecanja u pojedinom sportu? Ili nam je bitnija masovnost bavljenja sportom? Trebamo li možda ići u osnivanje velikog gradskog sportskog društva u koje bi ušli najznačajniji sportovi i klubovi? Uostalom, kada ćemo konačno reći što želimo od Medvednice? Ovo sadašnje stanje nije dobro i treba promjena.

Sve ovo i još mnogo toga zaslužuje kvalitetniji i bolji odgovor, ova gradska uprava nije to u stanju. Način upravljanja Zagrebom doveo nas je u pat situaciju, gdje godinama slušamo jednu te istu priču da nam je uvijek netko drugi kriv, a to nije baš tako! Mi u HNS-u o svemu tome intenzivno razmišljamo i imamo kvalitetna rješenja.

U čestom ste kontaktu s građanima: koji su njihovi najčešći problemi i pritužbe?

– Stalno sam u kontaktu sa sugrađanima, javljam im se na bilo koji njihov upit, odlazim na kućnu adresu kada treba vidjeti koji ih problem muči, odgovaram na svaki njihov upit i pokušavam pomoći u okviru svojih zastupničkih mogućnosti. To je bit zastupničkog posla i osnovna svrha – pomoć sugrađanima. Problemi su različiti, najviše ih je imovinsko-pravne prirode, muči ih neriješena komunalna infrastruktura, uređenje kvarta koje im se godinama obećava … Ali jedan problem se ističe iznad ostalih – ignoriranje građana od strane uprave, ponekad građani ne dobiju godinama odgovor na svoje traženje i upit. I baš zbog toga sam nakon redovnog primanja građana u Gradskoj skupštini tijekom 2013. i 2014. godine, u ljeto 2014. godine pokrenuo “Zagrebačke razgovore”, razgovore s građanima “u živo” u njihovim kvartovima, gdje dolazim kao gradski zastupnik spreman odgovarati na svaki njihov upit, pomoći u rješavanju bilo kojeg problema vezanog uz gradsku politiku. Pokazalo se to kao pun pogodak jer su sugrađani prepoznali da imaju zastupnika koji je njihov zastupnik, netko tko će se boriti za njih u Skupštini. Ponosam sam na “Zagrebačke razgovore”, to je projekt od kojeg nikada neću odustati, koji će ići dalje. Do sada sam bio u u 8 gradskih četvrti, obići ću sve, čitav grad.

STOJAK O LOKALNIM IZBORIMA: ‘HNS-a neće biti usmjereni na ”rušenje” nikoga!’

Bivša ministrica graditeljstva, HNS-ova Anka Mrak Taritaš najavila je kandidaturu za predstojećim lokalnim izborima 2016. godine. HNS-ova kandidatkinja za čelno mjesto u gradu tako već, iako kampanja počinje tek u travnju sljedeće godine, ima i program pod nazivom 100% za Zagreb.

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Iduće godine na redu su i lokalni izbori, a nedavno je i HNS-ova Mrak Taritaš iznijela svoj plan za pobjedom na istima. Vjerujete li kako će HNS ”srušiti” nepobjedivog (barem do sada) Milana Bandića?

-Lokalni izbori u Zagrebu, kada god oni bili, što se tiče HNS-a neće biti usmjereni na “rušenje” nikoga, pa tako niti na gospodina Bandića, već će biti izbori za bolji i kvalitetniji Zagreb, za Zagreb koji brine o potrebama svojih sugrađana. Ono što se nadam je da sugrađani neće “pasti” na lijepa obećanja onih koji će se pojaviti na zagrebačkoj političkoj sceni mjesec ili dva pred izbore i nuditi “med i mlijeko” jer takvi ne zaslužuju podršku. Da im je stalo do Zagreba i Zagrepčana, onda bi stalno živjeli s nama.

Mi svoj program i politike predstavljamo svim građanima Zagreba, pozivamo ih da gledaju u budućnost i da s nama zajedno napravimo Zagreb kojim ćemo se svi ponositi. Ja osobno svojim radom pridonosim da takav program bude prepoznat i da nas građani vide kao svoje suradnike, prijatelje, kao “političare iz kvarta”, one koji svakodnevno žive s tim istim problemima. Samo upornim i kvalitetnim radom, svakodnevnim dokazivanjem susjedima možete zaslužiti povjerenje. I nikada ne smijete smetnuti s uma da je Zagreb iznad svega, svaki dan koji provodimo u Zagrebu moramo iskoristiti da nešto dobro donesemo našem gradu.


Komentari