Tomašević: Plinari je voda došla do grla, očekujem da se nađe rješenje za poskupljenje!

Foto: Zageb.info

Gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je danas porast cijena plina koja je prva pogodila zagrebačke poduzetnike.

Na pitanje hoće li se pronaći rješenje za visoke cijene plina za poslovne korisnike u Zagrebu, Tomašević je poručio kako traju razgovoru s ministarstvom kako bi se došlo do nekih rješenja. Podsjetio je da je za trenutan skok cijena poslovnim korisnicima odgovorna bivša uprava Gradske plinare Zagreb Opskrba na čelu s direktorom Igorom Pirijom, koji je smijenjen.

Ipak, smatra da cijene plina rastu, a da je Gradska plinara Zagreb Opskrba već sada pretrpjela velike financijske gubitke.

“U tom smislu je voda došla do grla. Očekujem da se nađe rješenje koje će smanjiti ovaj uteg na korisnike, ali i spriječiti da dođe do urušavanja cijelog sustava”, rekao je Tomašević.

Potreban je dogovor

Usporedio je situaciju s drugim zemljama u Europskoj uniji, istaknuvši da opskrbljivači plinom propadaju u drugim državama, ako ne dođe do dogovora između jedinica lokalne samouprave i države.

“Ne može HEP bildati dobit na električnoj energiji, a da ovi gubitci svi padnu na leđa lokalne samouprave, a da HEP onda bilda dobit koja ide u proračun države. Moramo pronaći rješenje da ne dođe do problema s opskrbom plina”, rekao je Tomašević.

Potvrdio je i kako od veljače, cjelokupan posao i proces oporabe glomaznog otpada ide u ruke grada te se time završava svaka veza s privatnim tvrtkama jer će biti isporučena kupljena drobilica otpada.

“Taman će u veljači biti dozvola za drobilicu. Ako dozvola dođe prije kupljenih drobilica, upotrijebit ćemo unajmljene drobilice dok ne dođu kupljene”, rekao je Tomašević.

Komentari