Teatar &TD s ‘Ružnim’ predstavlja prvu ovosezonsku premijeru

Kao prva ovosezonska premijera Teatra &TD u srijedu će se izvesti predstava “Ružni” u režiji Tamare Damjanović, koja otvara pitanje cijene uspinjanja suvremenog čovjeka u korporaciji, njegove spremnosti da se radi karijere i navodnog uspjeha odrekne samoga sebe.

Predstava, utemeljena na djelu njemačkog dramatičara Mariusa von Mayenburga koje je od svoje praizvedbe 2007. sve aktualnije, nastala je kroz zajednički rad autorskog tima, s četvero ravnopravnih uloga mladih glumaca – Josipa Ledine, Lucije Barišić, Ivana Čuića i Gorana Zelića.

U vremenu opsjednutosti samim sobom i lažne samoprezentacije na društvenim mrežama, željom za materijalnom dobiti i uspjehom koji često to u konačnici i nije, predstava pokušava odgovoriti na pitanje koliko je čovjek spreman izgubiti sebe dok se uspinje po korporacijskoj ljestvici, može li zadržati osobni pečat ili je iluzorno misliti da je to uopće moguće.

Kako se ističe u najavi te ‘gorke komedije’, predstava postavlja pitanje je li u svijetu Danas, prostoru širine i vremenu komunikacije, kad je život – napokon – počeo disati, moguće da bi se mogla pojaviti ikakva ograničenja na sve nam suvremenošću poklonjene slobode, je li moguće da se pojavi itko tko bi takvom savršenstvu bio greška.

“U svijetu Danas, koji neumorno promovira prihvaćanje svega što na planeti biva, je li moguće zaista doprijeti do onoga što bi u nama bilo iskreno, ranjivo, ljudsko, bez da to naruši ljepotu svih tih elegantno serviranih ultimatuma, je li moguće – hipotetski, samo hipotetski – da čovjek ostane dijelom tog svijeta, a da pritom ne prestane biti – onaj koji je”, dodaje se.


Kako je pisao Independent u povodu praizvedbe, ta komedija, koja prerasta u uznemirujući kazališni događaj,  vrlo je srodna Ionescovu Nosorogu, u kojem se akteri pretvaraju u monstruozne bradavice, bliska je i Ovidijevu Pigmalionu, Frankensteinu i Shakespeareovoj komediji pogrešaka Kako vam drago te još mnogim poznatim djelima, ali temu tretira na suvremeni kritički način.

Reprizne izvedbe najavljene su za 3., 4. i 5. listopada.

Komentari

loading...