Spaja Donji i Gornji grad: Uspinjača otvorena prije 131 godinu, a jeste li znali i da postoji karta za hitnu vožnju?

hr.wikipedia.org

Najkraća željeznica na svijetu je upravo naša zagrebačka uspinjača. Dužine je svega 66 centimetara, a baš na današnji dan, 8. listopada 1890. godine službeno je puštena u pogon.

Uspinjača je jedna od najpoznatijih znamenitosti i simbol grada Zagreba, ona spaja Gornji i Donji grad.

Ideju za gradnju dobio je osječki građevinski poduzetnik D.W. Klein. Poduzetnik je pratio frekventnost pješačkog prometa pod stubama u Tomićevoj, nekada Bregovitoj ulici koja vodi na Gornji grad, te je zamijetio da se upravo tom ulicom najviše ljudi uspinje.

Zbog inovativne ideje, građevinsku dozvolu dobio je vrlo brzo, a radovi su započeli 1889. Godinu kasnije, s današnjim datumom uspinjača je službeno puštena u pogon, a s radom je započela tri godine kasnije. Prvo je išla na parni pogon koji je 1934. zamijenjen električnim.

Karta za hitnu vožnju

Zagrebačka uspinjača do danas je u potpunosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, zbog čega je i zakonski zaštićena kao spomenik kulture. Ova stara konstrukcija, usprkos kontinuiranom mehaničkom opterećenju, ni danas ne pokazuje tehničke deformacije.

Kabine su nekada bile podijeljene u dva razreda, a razlikovale su se po pitanju udobnosti i cijeni. Takve kabine postojale su do 1929. godine kada su zamijenjene novima. Grad Zagreb preuzeo je Uspinjaču 1928.godine.

Ako se još niste vozili zagrebačkom uspinjačom, imajte na umu da za ovu jedinstvenu vožnju trebati odvojiti samo 4 kune. No, ne znaju svi da postoji i karta za hitnu vožnju, ona košta 25 kuna.

Vožnja uspinjačom traje svega 64 sekunde, ali trenutak uspinjanja uistinu je dojmljiv.

Komentari