STUDENTICA SA SAVE KAO MOTIVACIJA OSTALIMA: Pročitajte dirljive razloge pobune zagrebačke mladeži! (FOTO)

Tijekom vikenda na prozorima studentskih domova Stjepan Radić, Ante Starčević i Cvjetno naselje osvanuli su natpisi s razlozima zašto se studenti protive poskupljenju domova. Kada je vidila kako Studetnski centar postupa sa studentima, studentica Martina Marić odlučila je nešto poduzeti. U znak prosvjeda i borbe za vlastita prava, uzela je komad papira, napisala nekoliko rečenica i to stavila na prozor svoje studentske sobe.

Foto: Martina Marić
Foto: Martina Marić

Njen je natpis bio među prvima na domskim prozorima. Upitali smo ju kako to da se odlučila na taj korak, a dobili smo ovaj dirljivi, ali više motivirajući odgovor. Pročitajte ga u cijelosti:

“Svaki pojedinac ima moć i žao mi je što postoje oni koji nisu svjesni toga. Mi, studenti, dio smo skupine od otprilike 75000 studenata i to samo u Zagrebu. Ta skupina ima ogromnu moć, a ne čini ju nitko drugi osim nas samih. Prema tome, svatko od nas u toj skupini ima svoj glas; svoj dio moći, ali i odgovornost. Ono što je bila moja moć u ovom trenutku je da naprosto ne odobravam ovakvo ponašanje.

Neću reći “ništa se ne može” i slegnuti ramenima, jer znam da se može. Ja mogu i svi pojedinici mogu učiniti ono što je u njihovoj moći. Promjena se ne čeka i ona neće doći, promjenu nosimo mi sami, postižemo ju samim djelovanjem, mi možemo postati promjena koju želimo vidjeti i u tom trenu mi postajemo promjena. To nije pitanje motivacije, vremena, interesa, to je pitanje pravednosti, etičnosti i dostojanstva.

Moja cimerica i ja dijelimo isto mišljenje i stavove pa smo zajedno napravile plakat i stavile ga na prozor sobe jer je u ovom trenutku to bilo nešto što možemo napraviti, naš glas i naš dio moći. Radile smo na tome da motiviramo i druge studente, u subotu smo napravile još jedan plakat kojeg su kolegice iz doma Cvjetno naselje postavile na svoju sobu. Fotkale smo i objavile u svim grupama. Nakon toga pojavio se još niz studenata koji su odlučili iskoristiti svoju moć i usmjerit ju u borbu za vlastita prava.”

Što poručuju natpisi?

12487233_511728739009114_6108718616509034667_o

“Dobro djelo učinjeno narodu ne može bez ploda, a zlo djelo bez kazne ostati,” citat je Ante Starčevića koji je osvanuo na jednom od prozora istoimenog studentskog doma.

10314551_10205686690906548_7073678788557387966_n

Malo duhovitiji natpis osvanuo je u Studentkom domu Stjepan Radić: “Nismo imali za platno, platili smo stanarinu!”


Komentari