‘RUGLO POZNATOG KVARTA’ Zgrada propada, a naselje nema laboratorij, ginekologiju… ‘Riješite taj gordijski čvor, stanovnici zaslužuju bolje’

FOTO: Renato Petek

SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek, zajedno s Vijećem Trešnjevka Jug i Mjesnim odborom pokrenuo je Inicijativu oko hitne prenamjene zgrade Crvenog križa na Jarunu, koju će uputiti na sljedeću sjednicu Gradske skupštine 27. travnja.

Istaknuto je kako je zgrada Crvenoga križa, ukupne površine od gotovo pet tisuća kvadrata, trebala biti središnje mjesto kvartova Jarun i Gajevo, kojima svakodnevno gravitira oko 65.000 stanovnika. Iako je vrhunski zamišljen javni objekt, posljednjih dvadeset i više godina potpuno propada te treba hitnu obnovu.

“Stanovnici Jaruna, Gajeva, Srednjaka i Vrbana nemaju javni medicinski laboratorij, ginekološku ambulantu, obiteljsko savjetovalište. U zapadnom dijelu Zagreba kronično nedostaje sadržaja za starije i nemoćne, nedostaje kulturni centar. To bi se sve moglo riješiti obnovom i prenamjenom zgrade”, objašnjava Petek.

No, ono što je sporno su dugogodišnji problemi oko imovinsko-pravnih odnosa. Zgrada je naime sagrađena 80-tih godina doprinosima grada Zagreba, ali su u nju ulagali još neki javni dionici. Godine 2006. Grad Zagreb tužio je zagrebački Crveni križ koji se smatrao jedinim vlasnikom, jer je tadašnjem Sunce osiguranju prodao zgradu za 24 milijuna kuna bez znanja Grada i ostalih suvlasnika.

Zgrada je danas u stopostotnom vlasništvu Agram Life osiguranja, a nad prostorom zgrade vodi se čak šest sudskih sporova u kojima su stranke Grad Zagreb, HZZO, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Društvo invalida cerebralne i dječje paralize, Crveni križ i Agram osiguranje. Grad, naime, polaže pravo na četvrtinu površine.

“Gradonačelniku predlažem da alternativnim rješenjem, pregovorima, to jest nagodbom s vlasnikom i ostalim dionicima, razriješi gordijski čvor šest pravnih sporova koji se vode gotovo dva desetljeća oko zgrade i zemljišta”, navodi Petek.

FOTO: Renato Petek

U Inicijativi navode da se građanima treba vratiti ono za što su uplaćivali samodoprinos krajem 80-ih te da danas uz središte koje bi im pružalo zdravstvene i socijalne usluge imaju kvart kakav zaslužuju.


Komentari