Razglednici iz Brazila trebalo punih 19 godina da stigne do Zagreba!

Pixabay

“Pošalješ razglednicu iz Rija 2001. godine, a stiže primaocu 2020.”, smije se Zagrepčanin, čiji mu se prijatelj “pohvalio” kako je nakon 19 godina dobio razglednicu iz Brazila, piše 24 sata.

“Pitao me zašto mu nisam rekao da ponovno putujem u Južnu Ameriku. Nažalost, nisam putovao ja. Putovala je razglednica, i to puno puta oko svijeta, čini se”, rekao je pošiljatelj za 24 sata.

Hrvatska pošta pošiljke dostavlja na području Hrvatske i nema informacija o tome gdje se razglednica nalazila i zašto je do nas putovala toliko godina.

“Nakon što je prispjela u Hrvatsku, dostavili smo je za nekoliko dana, sukladno zakonskim rokovima”, objasnili su iz Hrvatske pošte.

Prema brojevima na pečatima, može se pretpostaviti kako je razglednica doista godinama bila u Brazilu – ipak je to velika država.

Problemi s poštanskim pošiljkama postoje i u maloj Hrvatskoj. Jedna iz Šćitarjeva nije stigla do Njemačke, već je ostala u obližnjoj Velikoj Gorici.

“Pitala sam u Pošti mogu li u paketu poslati likere. Prema njihovim uputama, zamotala sam boce u foliju s mjehurićima. Paket dugo nije stigao na odredište, a ja sam još dulje pokušavala saznati gdje je ‘zapeo’. Konačno sam vidjela zapisnik o povratu pošiljke i saznala kako je vraćena iz sigurnosnih razloga. Od osam boca, jedna je bila razbijena, a druga je nestala”, ispričala je čitateljica iz Šćitarjeva za 24 sata.

U Hrvatskoj pošti objasnili su kako tekućine trebaju imati adekvatno i čvrsto unutarnje pakiranje koje smanjuje mogućnost oštećenja.

“Tekućine trebaju biti zatvorene u nepropusnim spremnicima smještenima u bloku stiropora unutar kutije. Na našim internetskim stranicama dostupne su upute za pakiranje paketa”, kažu u Hrvatskoj pošti.

Dodaju tome kako korisnik može podnijeti prigovor pisanim putem u poštanskom uredu, poštom ili putem online obrasca. Utvrdi li se pritom odgovornost Hrvatske pošte, korisnik ima pravo na naknadu štete koje je propisano Zakonom o poštanskim uslugama i općim uvjetima davatelja usluge.

Prigovoriti se može u slučaju više naplaćene poštarine, gubitka pošiljke, prekoračenja roka za prijenos ili uručenje pošiljke, neobavljene ili necjelovite usluge, ali i kad je pošiljka oštećena ili je njezin sadržaj umanjen.

Garantirani rokovi prijenosa i uručenja poštanskih pošiljaka nisu predviđeni u međunarodnom poštanskom prometu. Razglednice, dopisnice i čestitke nemaju broj za praćenje, stoga nije moguće utvrditi kretanja od prijamnog ureda do odredišta, kažu u nadležnoj regulatornoj agenciji HAKOM.

Kako se žaliti:

1. Prigovor se može podnijeti u roku od tri mjeseca od dana predaje pošiljke u unutarnjem prometu, a u roku od šest mjeseci u međunarodnom, kažu u Hrvatskoj pošti.

2. Ako korisnik nije zadovoljan pisanim odgovorom, može podnijeti pritužbu povjerenstvu za pritužbe potrošača pri davatelju usluge, dodaju u regulatornoj agenciji HAKOM.

3. Korisnik koji nije zadovoljan odgovorom povjerenstva može u roku od 30 dana podnijeti zahtjev za rješavanje spora HAKOM-u, koji to treba riješiti u četiri mjeseca.

 

Komentari

loading...