PROJEKT BUDUĆNOSTI: Tramvajem od Kvatrića do zračne luke, ako uspiju zaobići jednu zgradu (FOTO)

Facebook - Zagrebački holding

Je li ovo prevelik zalogaj za gradonačelnika Bandića. 

Predizborna kampanja za lokalne izbore, čini se, krenula je punom parom. Pa kako to obično biva, obećanja niču sa svih strana, a na površinu isplivavaju i projekti koji su zadnji put spominjani prije predhodnih izbora.

Uvijek to tako nekako ide, predstavljaju se megalomanski projekti koji će preobraziti Zagreb, pa se nakon izbora ti isti projekti spremaju u ladice do sljedećih i baš svaki put su taman spremni za realizaciju. Ništa drugačija situcija nije ni sada.

Ovi lokalni izbori donijeli su projekt tramvajske pruge od Kvaternikovog trga sve do Velike Kosnice koja bi trebala povezivati centar grada s novom zgradom Zračne luke “Franjo Tuđman”. Za ovaj “projekt stoljeća” Grad bi, prema neslužbenim procjenama, trebao izdvojiti oko 50 milijuna eura, a pruga bi trebala biti dovršena do 2019. godine.

Jutarnji
Jutarnji

Izgradnja u etapama

 

U utorak je objavljen tri milijuna kuna vrijedan natječaj za projektnu dokumentacju, prema njemu planira se gradnja u četiri etape, a stanovnicima Kosnice bi do centra trebale 33 minute tramvajima koji bi vozili svakih 9 minuta.

U prvoj etapi će se napraviti pruga u Radničkoj cesti na središnjem dijelu prometnice od Ulice grada Vukovara do okretišta Savišće. Druga etapa donosi gradnju pruge u Heinzelovoj od Zvonimirove do Ulice grada Vukovara, nakon čega na red dolaze radovi u Radničkoj – gradnja pruge od Savišća preko Domovinskog mosta sve do Velike Kosnice.

U posljednoj etapi gradit će se trasa od Kvaternikovog trga do Zvonimirove ulice, na kojoj će se raditi kada sve ostalo bude gotovo. Jasno je i zašto je bas ta dionica posljednja na rasporedu.

Probleme stvara jedna zgrada

Kako bi sagradili dio pruge od Kvatrića do Zvonimirove moraju riješiti problem zgrade u kojoj je Centar banka. To ne bi bio toliki problem da ona nije sagrađena 1928. godine kao zatvoreno javno kupalište i da sukladno tome nije zaštićeno kulturno dobro.

kvatric

Tako će gradska uprava morati ili srušiti zgradu koja je dio identiteta Zagreba, ili će morati djelomično izmijeniti projekt.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Na trasi će biti 12 tramvajskih stanica: Heinzelova, Branimirova, Veterinarski fakultet, Vukovarska, Radnička, Slavonska, Pokupska, Kanalski put, Savišće, Črnkovečka, Žitnjačka i Petruševac.[/box]

Tijekom izgradnje doći će i do nekih izmjena u prometu. One se odnose na dvije dosadašnje linije, 2 (Črnomere c-Savišće) i na 1 (Zapadni kolodvor – Savišće). Linija 2 će tijekom prve etape radova postojećom trasom sve do križanja Ulice grada Vukovara i Heinzelove, gdje će skrenuti na novosagrađenu trasu do okretišta Savišće. Time će se dužina trase smanjiti za jedan kilometar, a s obzirom na to da će broj tramvaja ostati isti, u ZET-u se nadaju kako će time dobiti na kvaliteti prijevoza.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Ako se promjene na trasama pokažu zadovoljavajućima u ZET-u će razmisliti o tome da one postanu trajne.[/box]

Linija broj 1, koja trenutno prometuje do Borongaja, za vrijeme druge etape skretat će u Heinzelovu i voziti preko okretišta Savišće sve do novog terminala u Velikoj Kosnici. Ukoliko se ovo pokaže zadovoljavajućim rješenjem, u ZET-u će razmisliti o trajnim promjenama voznog reda, s obzirom na to da bi linija 2 povezivala Zračnu luku, autobusni kolodvor i Glavni kolodvor, piše Jutarnji.

Jutarnji
Jutarnji

Projekt se priprema već dvije godine

Smjernice za izradu dokumentacije ukazuju i na mogućnost završetka linije u novoj zračnoj luci, s okretištem u zoni NK Radnik.

Ovaj projekt se u Gradskoj upravi počeo intenzivno preipremati već 2014. godine, a o njemu su u srpnju ove godine razgovarali Bandić i gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić. Zaključili su kako na toj relaciji svakodnevno putuje 25 tisuća građana, a Bandić je tada najavio da će putnici na toj relaciji imati tramvaj do kolovoza 2018. godine “ako Bog da zdravlje, a sugrađani povjerenje”.


Komentari