Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Prolom oblaka i tuča u Samoboru i Zagrebu, u Sloveniji padala tuča veličine oraha

Munje paraju nebo nad Zagrebom (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Jaka oluja spustila se u ponedjeljak navečer nad susjednu Sloveniju. Kako pišu slovenski mediji, u Orehovlju i Novoj Gorici je padala tuča veličine oraha.

Oko 23 sata jaka kiša praćena grmljavinom i tučom pala je i u Bregani. ”Jedno sat vremena je samo lagano grmilo i sijevalo, a onda je doslovno u sekundi nastao kaos. Kiša je udarala na sve strane, a tuča je toliko snažno padala da se ništa drugo osim nevremena nije čulo. Cijelo vrijeme su munje samo sijevale”, javlja nam čitateljica iz Bregane.

Dok je područje Samobora pogodilo kratkotrajno, ali snažno nevrijeme, u Zagrebu je istovremeno počelo sijevati i grmiti, a munje paraju nebo nad metropolom. Kratkotrajna kiša pala je i u dijelovima Zagreba, a u centru grada padala je tuča.

Oglasilo se Ravnateljstvo civilne zaštite iz kojega su podsjetili na prognozu DHMZ-a i izdano upozorenje za zagrebačku regiju gdje se noćas i sutradan očekuje velika vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim udarima vjetra, moguće i većom količinom oborina u kraćem vremenu te tučom.

”Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, napominju iz Civilne zaštite.

Podsjetimo, Državni hidrometeorološki zavod izdao je najprije narančasto upozorenje za ponedjeljak od 19 sati za grmljavinsko nevrijeme u zagrebačkoj regiji, a u večernjim satima podignuta je razina meteoalarma na crveno upozorenje.

Znate li kako se ponašati u slučaju grmljavinskog nevremena? Donosimo upute što činiti, a što nikako ne smijete raditi

Za utorak je narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme izdano i za utorak, cijeli dan za Zagreb, Rijeku, Karlovac i Gospić, a za osječku regiju od podneva.

Građane se poziva da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i da se zaštite od munja.

Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

U ranijoj obavijesti stoji da na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like i kontinentalnog dijela Hrvatske, od ponedjeljka poslijepodne do kraja utorka, postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Nevrijeme lokalno može biti izraženije i praćeno obilnijom oborinom.


Komentari