NEVJEROJATNO OTKRIĆE: Novac i zlato ukradeno u Heinzelovoj povezuju se s peruanskim narkokartelom?

Istražitelji i pripadnici USKOK-a povezuju pljačku s velikom operacijom pranja novca peruanskog narkokartela.

Pljačku od oko dva klilograma zlata i 280 tisuća eura koja se odvila u noći s nedjelje na ponedjeljak u sjedišti krim-policije u Heinezlovoj u Zagrebu, istražitelji i pripadnici USKOK-a povezuju s velikom operacijom pranja novca peruanskog narkokartela. Novac i zlato zaplijenjeni u rutinskoj zasjedi Kobri, još 14. veljače ove godine, postali su predmetom jedne od najvećih istraga na kojima trenutno radi policija, USKOK, DORH, Porezna uprava i Ured za sprečavanje pranja novca, a sumnja se kako se radi o malverzacijama teškima čak i nekoliko stotina milijuna kuna, prenosi Jutarnji.

Cijeli slučaj vodi k tome da se provalnici u Henizelovoj gotovo sigurno nisu našli slučajno, to jest, bez informacije da se u sefu šefa službe organiziranog kriminala, Željka Dolačkog, nalazi tolika količina novca i zlata. Zapljena koja se dogodile prije nešto manje od dva mjeseca, a Kobre su tada u vozilu Antoina I. pronašli 280 tisuća eura, jednu zlatnu polugu s natpisom “Credit Suisse 1 kg gold 999,9” i još osam zlatnih listića, dva velika i šest manjih. Zapljenjene vrednote su uz potvrdu spremljene u sef načelnika u Heinzelovoj, a Antonio I. je ubrzo nakon toga donio i potvrdu kako je novac ipak stekao legalno prodajom kuće izvjesnom Mili Ž. Što se tiče zlata, njega je, kako tvrdi, kupio od tvrtke Sedatus INT, a sjedište te tvrtke nalazi se baš kraj njegove kuće.

Zapljena bila dijelom velike akcije

Prema službenoj verziji policija je odlučila, unatoč potvrdama, zadržati zlato i novac kako bi se istražilo njegovo porijeklo. Ipak, čini se kako novac i zlato nisu slučajno pronađeni kod Antonia I., već je to bio dio velike akcije koje se trebala uskoro privesti kraju, a u toj je istrazi jedan od osumnjičenih i Antoniov otac P.I. (59). Riječ je o slučaju o kojem su mediji već izvještavali, a na osnovi poreznih nadzora koji su provedeni 2013. nad nizom manje poznatih hrvatskih tvrtki zbog sumnje da se bave organiziranim pranjem novca, i to tako da fiktivno otkupljuju zlato. Naime, Porezna uprava je 2013. detektirala da u Hrvatsku dolaze velike svote novca preko talijanskih tvrtki Italpreziosi i JM Gold, a novac je uplaćivan na račune niza hrvatskih tvrtki kako bi one njime kupovale zlato.

No, Porezna uprava osporila je tu kupnju jer se provjerama nije uspjelo dokazati da je zlato zaista kupljeno. Isto tako, međunarodnim provjerama utvrđeno je da novac u talijansku tvrtku Italpreziosi stiže iz peruanske rudarske kompanije CIA Minera Aurifera Santa Rosa u vlasništvu obitelji Sanchez – Perades, koju američka DEA istražuje zbog sumnji da se bavi proizvodnjom kokaina.

Paravan za pranje novca

Nadalje, talijanske tvrtke uplaćivale su milijunske iznose i u hrvatske tvrtke, a jedna od tih je baš Sedatus, u kojoj je Antonio, kako kaže, kupio dvije kile zlata. Ipak, priči ni tu nije kraj. Naime, Antonijev otac našao se pod istragom nakon što je Porezna otkrila da se na veliki iznosi novca uplaćenih na račun Sedatusa, nakon toga prebacuju na privatne račune među kojima je i račun Antonijeva oca. Iako je riječ o osobi koja radi za minimalac, na njegovom računu i računu još jednog muškaraca navodno se nalazilo 76 milijuna kuna, a USKOK to pak smatra paravanom za pranje novca.

Zbog toga je navodno u pripremi bilo hapšenje desetak osoba koje se sumnjičilo za organizirani kriminal, a računi su im trebali biti blokirani. Baš zbog tih sumnji novac i zlato nisu odmah vraćeni Antoniju I., premda je on tvrdio kako ima sve potrebne papire.

>>> OTKRIVENO TKO JE VLASNIK VREDNOTA: Novac i zlato nisu ni trebali biti u uredu šefa krim policije?!

>>> USTALI POLICAJCI, A BIVŠI ČELNIK OTKRIVA: Osiguranje zgrade policije u Heinzelovoj jednostavno je šokantno

>>> PLJAČKA STOLJEĆA U HEINZLOVOJ: Provalili u zgradu policije, uzeli zlato i 280.000 eura!

 


Komentari