Nema kraja agoniji Treće ekonomske škole zbog jednog učenika

Prošle školske godine u Treću ekonomsku školu je došao učenik slabijih radnih navika. Već je bio u dvije škole, a u Trećoj je upisan u treći razred. Na kraju školske godine zaključene su mu čak četiri negativne ocjene: hrvatski, matematika, statistika i računovodstvo.

Roditelji su se žalili na zaključene ocjene inspekciji, koja ih je poništila. Učenik je dobio novu priliku ispraviti ih početkom ove školske godine. Ispravio je tri predmeta, a ostao mu je samo hrvatski. Kroz niz dokumenata se može vidjeti službeni prigovor roditelja, nalog inspekcije, stručni pedagoški nadzor, žalbe nastavnika i još puno toga.

Činjenica je da su roditelji problematičnog učenika oboje gimnazijski profesori koji koriste rupe u zakonu kako bi njihov sin normalno pohađao četvrti razred.

“Našeg sina već mjesecima maltretiraju ravnatelj i skupina profesora. (…). Zbog nestručnih postupaka škole inspekcija je posjećivala školu i poništavala ocjene koje nisu bile objektivno zaključivane. Svaki ispit koji je naš sin polagao iz matematike i hrvatskog jezika bio je svjesno opterećen preprekama i prezahtjevnim nepotrebnim koncepcijama koje su išle na to da učenika onemoguće u postizanju prolazne ocjene. Primjerak testova iz gramatike pokazali smo kolegama iz naših gimnazija. Posvađali su se oko toga što je ispravan odgovor na pojedina pitanja…” rekli su roditelji za Jutarnji list.

Otac učenika tvrdi kako je zakon na njihovoj strani, jer su se ravnatelj i nastavnici koji su ga srušili odmetnuli i udružili su se u “zločinački, antipedagoški pothvat”.

” Pritisak je bio golem jer sam mjesecima svjedočila tome što se događa mojim kolegicama – najprije razrednici, a zatim matematičarki kojoj je nekoliko puta dolazio nadzor te je poništavana ocjena. Stvorena je prava kafkijanska atmosfera straha u kojoj sam se osjećala potpuno nezaštićeno i bespomoćno. Pitala sam se kako je to moguće, obratila sam se svim nadležnim institucijama, ali odgovora nije bilo. U Zakonu o odgoju i obrazovanju jasno piše da se dopunski nastavni rad održava nakon završetka nastavne godine, a popravni ispit najkasnije do 25. kolovoza tekuće školske godine. Ako je učenik bio bolestan ili je imao drugi opravdani razlog te nije mogao pristupiti popravnom ispitu, tada mu je škola dužna omogućiti novi popravni ili predmetni ispit. Dakle, nigdje se ne spominje nadoknada dopunskog nastavnog rada jer bi to značilo da bismo ga mogli održavati bilo kada i po nekoliko puta godišnje za učenike koji nisu mogli prisustvovati redovnom dopunskom radu” govori profesorica hrvatskog jezika Bojana Milovski Jutarnjem listu.

Ravnatelj Treće ekonomske škole, Mirko Kožul, priznaje kako je u postupku bilo propusta, te da je prema zakonu moguće poništavanje ocjena.

” Roditelj ima pravo tvrditi što želi. Kao ravnatelj, ne želim i neću pritiskati nastavnike, bez obzira na to što sam svjestan kakav bi mogao biti rasplet. Ne želim ispravljati krive drine. Imamo državu, sanjali smo je, uživajmo u njoj i neka svatko radi svoj posao za koji je odgovoran”, rekao je ravnatelj preko telefona.

 


Komentari