Mlada Zagrepčanka pokrenula kampanju ‘NIKAD VIŠE’ protiv seksualnog zlostavljanja

SNIMIO DAMJAN TADIC -DESK - -mag-

NIKAD VIŠE naziv je velike kampanje koju pokreće miss7. Cilj kampanje je podizanje svijesti o važnosti borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama.

Partnerica u projektu kampanje je Nana Nadarević, mlada žena koja je podigla buru u javnosti dijeleći na svom Instagram profilu priče žena koje su doživjele seksualno zlostavljanje.

Nana Nadarević pokrenula je raspravu inspirirana filmom “One su bombe”, ali i događanjima iz naše svakodnevice. Pokrenula je lavinu na svom Instagram profilu motivirajući žene da govore o vlastitim iskustvima sa seksualnim nasiljem.

Seksualno zlostavljanje, inače stalno prisutno i rijetko adekvatno sankcionirano, postalo je vruća tema preko noći. Zpanjujuće je kako će 1 od 3 žene koje imaju 15 ili više godina doživjeti nasilje ili seksualno nasilje, bilo da je riječ o seksualnom uznemiravanju, napastovanju ili pak najtežem obliku, silovanju.

Kako miss7 navodi, kao društvu, svakako nam nedostaje empatije za svakodnevno uznemiravanje ili zlostavljanje koje žene doživljavaju na poslu, u školi, na ulici, u javnom prijevozu, ali i u vlastitoj kući i obitelji. Previše toga doživljava se kao “normalna stvar”.

Kampanja NIKAD VIŠE stoga će se baviti propitivanjem sive zone seksualnog nasilja, točnije, dvojbenim situacijama seksualnog uznemiravanja oko kojih još uvijek nije dovoljno podignuta svijest.

Ono za što se miss7 zalaže je promjena društvene klime koja treba biti takva da sudovi načelo pravičnosti ne uzimaju olako, već u obzir često treba uzeti više od “golog slova zakona”.

Nastojat će se raskrinkati svi oblici zlostavljanja, od onih najmanje malignih do najtraumatičnijih poput pitanja o tome je li neka primjedba uznemiravanje ili nije, zašto je izmanipulirani seks teško zlostavljanje, može li suprug biti silovatelj, smije li se neagresivno odbijanje tumačiti kao pristanak i promijeniti klimu u društvu i tome slična problematika.

Seksualno nasilje se događa, svuda je oko nas i krajnej je vrijeme da nešto s tim u vezi poduzmemo, navodi miss7. Žrtvama treba pomoći, treba im se ukazati da nisu same i da se više ni jedna žena ne bi trebala dvoumiti oko prijave nasilja.

Štoviše, kao društvo bismo trebali naučiti kako spriječiti seksualno nasilje. Miss7 će kampanju NIKAD VIŠE provoditi na svim svojim kanalima, razgovarat će sa stručnjacima, donositi priče žrtava seksualnog zlostavljanja, iznijeti statističke podatke o seksualnom zlostavljanju žena, ali i pozivati čitateljice da se uključe u kampanju. Jer NIKAD VIŠE svima je zajednički cilj.

Komentari