Kakva humanitarna gesta! Bakica oporukom ostavila novce zagrebačkoj gimnaziji: ‘Stižu stipendije’

FOTO: Privatna gimnazija

Profesorica Ivanka Canki nakon Drugog svjetskog rata ostala je bez roditelja, ali je zahvaljujući dobrim ljudima uspjela završiti Učiteljski fakultet.

Iako je preminula odlučila se zahvaliti. Živjela je u neboderu u neposrednoj u blizini Zagrebačke prve gimnazije, a kako nije imala bliže rodbine odlučila je pomoći onima kojima je to potrebno. Tako će zagrebačka I. gimnazija svake godine dodjeljivati dvije stipendije. Jednu u iznosu od 12.000 kuna, a drugu od 6.000 kuna u mjesečnim ratama.

FOTO: Miranda Cikotic/PIXSELL

“Zahvaljujući donaciji gospođe Canki, I. gimnazija osnovala je Zakladu Akica za pružanje potpore školovanju učenika slabijeg imovinskog stanja te učenika bez roditeljske skrbi u nastavku školovanja odnosno na početku studija dodjeljivanjem novčane potpore. Zaklada je nazvana po nadimku gospođe Ivanke Canki koja je I. gimnaziji oporučno ostavila financijska sredstva”, rekla je ravnateljica I. gimnazije Dunja Marušić Brezetić, za portal Srednja.hr.

Canki je predavala slijepim i slabovidnim, a brinula se o školi u svom susjedstvu.

FOTO: Zarko Basic/PIXSELL

“Njena želja je bila da se sredstva kojima raspolaže nakon njene smrti namjene upravo ovakvim stipendijama i da mi to kao I. gimnazija provedemo i dodjeljujemo svake godine našim učenicima koji su na završetku srednjoškolskog obrazovanja”, kaže ravnateljica.


Prve stipendije učenicima bit će dodijeljene u kolovozu 2021., nakon što učenici polože državnu maturu. O stipendijama će odlučivati Upravni odbor Zaklade u kojem su bivši i sadašnji djelatnici I. gimnazije te dvije osobe od povjerenja koje su bile bliske gospođi Ivanki Canki, što je i bila njena želja.

Komentari

loading...