GOLUBICA NA FONTANAMA FASCINIRALA GRAĐANE! Ovakav prizor ne viđa se često (FOTO)

Facebook/Zora Lizatović Spinčić

Ovo je i više nego veličanstveno!

Nakon što su fontane kod Nacionalne i sveučilišne biblioteke u znak sjećanja na žrtve terorističkog napada u Parizu zasvijetlile u bojama francuske zastave, Zagrepčane je fascinirao prizor Vučedolske golubice. Fotografija Vučedolske golubice osvanula je u Facebook grupi Zakaj volim Zagreb, a sudeći prema broju komentara i lajkova, na prvu je osvojila srca građana.

>>> BRAVO ZAGREBE! Ova fotografija pokorila društvene mreže, evo i zašto (FOTO)

”Predivno”, ”Oduzima dah” – najčešći su komentari na ovaj veličanstven prizor u samome srcu našega grada. Naime, 18. studenog Hrvatska obilježava 24. obljetnicu od pada Vukovara – Grada Heroja pa se grad Zagreb na ovaj simboličan način prisjetio svih stradalih za vrijeme stravične srpske agresije na ovu slavonsku metropolu.

Facebook/Zora Lizatović Spinčić
Facebook/Zora Lizatović Spinčić

Simbol vučedolske golubice 

Vučedolska golubica je 19,5 cm visoka tamnobojna pticolika obredna posuda (boca) u kojoj se vjerojatno čuvalo obredno piće, a izrađena je od pečene gline, ukrašena bijelim urezanim ukrasima i ornamentu nastalom žigosanim ubadanjem. Na vrhu glave se nalazi otvor posude, zapravo izljev od boce. Iako je u početku prozvana golubicom po svom obliku, arheolozi su prihvatili tezu o tome kako posuda zapravo predstavlja jarebicu, što ovu bocu dovodi u izravnu vezu s metalurgijom. Izvornik posude se trenutno nalazi u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a golubica je s vremenom postala zaštitni znak grada Vukovara.

>>> BRUTALNO ISKRENO PISMO JEDNE ZAGREPČANKE ‘Francuzi će zauvijek plakati za Parizom… A mi za Vukovarom?’


Komentari