Donosimo prijedlog 5 izletišta u okolici Zagreba za one koji vole istraživati

Pixabay

Dva mjeseca u izolaciji čak su i one koji nisu bili zaljubljenici u prirodu natjerali da počnu uživati u svim čarima koje nam pruža.

Neovisno o tome jeste li oduvijek zaljubljenik u zelenilo, potoke, planine i jezera ili ste tu strast tek probudili u sebi, činjenica je da nas kratki jednodnevni ili vikend izleti mogu itekako resetirati i vratiti na tvorničke postavke. Zrak je drugačiji, atmosfera je drugačija i cijelim tijelom nam prolazi neopisivi osjećaj mira nakon čega se vraćamo u grad svojim užurbanim načinima života. Živimo u vremenu u kojem je kapitalizam na vrhuncu, ali bez obzira na to, stati na loptu povremeno i uputiti se u prirodu koja će nas napuniti energijom je nužno za sve. Zagreb je tako, koliko god bizarno zvučalo, idealna lokacija za uživanje u blagodatima prirode, prvenstveno zbog blizine brojnih izletišta, parkova prirode i bio parkova. U nastavku donosimo pet mjesta u okolici Zagreba koja su idealna za bijeg od svakodnevice, piše Ljepotaizdravlje.

Otok ljubavi

Osim neodoljivog naziva, ono što ovaj otočić u blizini Duge Rese pruža jest mala oaza usred Mrežnice na kojoj ćete se moći odvojiti od svijeta, a pritom i uživati u gastronomskoj ponudi ili pak jednostavno iznajmiti roštilj i napraviti ručak po svojoj mjeri. Ovo je još jedno od idiličnih kupališta od Duge Rese do Mrežničkog briga i nalazi se u Belavićima, do kojih dolazite starom cestom prolazeći kroz Dugu Resu. Odlučite li ići za vrijeme ljetnih mjeseci, ponesite i kupaće kostime jer možete naići na nekolicinu mjesta gdje se možete kupati.

Izletište Vranjevina

Ukoliko ste iz Daruvara ili okolice, vrlo je jasno da ste barem jednom u životu bili na izletištu Vranjevina. Kako i ne bi, s obzirom na sve što pruža. Na padinama Papuka, oko 4 kilometra od Daruvara, nalazi se izletište koje je raj za zaljubljenike u prirodu. Ostavite automobile u Daruvaru i šumskim putem, oko sat vremena šetnje, doći ćete do vidikovca s kojeg ćete uživati u pitoresknim prizorima vinograda, naselja i šumom, a produžite li još malo, doći ćete do Petrovog vrha.

Grešna Gorica

Svega sat vremena od Zagreba, u blizini poznatog dvorca Veliki Tabor, doći ćete do taborske kleti prožete autentičnim detaljima Hrvatskog zagorja, a ovo mjesto idealno je za obiteljski izlet budući da su vlasnici imanja uredili i igralište za djecu. Za nešto starije spremna je i odlična gastronomska ponuda. Baš zbog navale koja je moguća, preporučuje se rezervirati mjesto unaprijed, ali ako želite pričekati na slobodno mjesto, možete otići u obilazak dvorca Veliki Tabor gdje ćete čuti priče o zabranjenoj i tragičnoj ljubavi plemića Fridrika Celjskog i Veronike Desinićke, zbog kojih se ovo mjesto i zove “Grešna gorica”. Muzej u dvorcu radi i vikendom i praznicima, ali zbog trenutačne situacije bolje je da unaprijed provjerite situaciju.

Vrh Cepeliš

Nadomak Petrinje, prema selu Hrastovica, u samom podnožju gore, pronaći ćete predivnu stazu s povijesnim pričama. Oko sat vremena imat ćete do samog vrha, ovisno o stazi koju izaberete, no preporuča se ona uz staru srušenu utvrdu. Iako zahtijeva bolju kondiciju zbog strmosti i težine, na vrhu ćete biti u roku od 45 minuta. No, ako vam je to ipak prekratko, jednostavno ostavite automobil u Petrinji i krenite pješačiti na dvosatnu rutu.

Bio park Divlje vode

Ukolikoste ljubitelj ribolova, ovo mjesto zasigurno niste zaobišli. U zagrljaju žumberačkih brežuljaka i brjegova, nalaze se Divlje vode, gdje ćete naići na bogatu gastronomsku ponudu i sadržaj za djecu. Zbog zoološkog parka u kojima možete vidjeti paunove, vijetnamske svinje, konje, magarce, srne, jelene i ljame, djeca će zasigurno biti oduševljena, a ni vi nećete ostati ravnodušni. Nakon što ste završili tamo, uputite se do Žumberka i istražujte okolne brežuljke, prepuni su brojnih oaza od užurbane atmosfere.


Komentari