Božinović ima loše vijesti: ‘Božić i Nova godina neće biti na tragu onih lanjskih’, komentirao i doček u hotelima

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Šef Nacionalnog stožera najavio je kako ove godine blagdani neće izgledati kao lani.

“Brojevi i dalje rastu, i danas je stotinjak više zaraženih. Ovogodišnji Božić i Nova godina neće biti na tragu onih lanjskih. Svakodnevno pratimo situaciju, u ovom trenutku nismo blizu scenarija popuštanja mjera”, kazao je Božinović.

Istaknuo je kako pad mora biti jasan i trendovski da bi se mjere ublažile.

“Svi pratimo dnevne brojke, vidite da nismo blizu tog scenarija”, rekao je Božinović.

Osvrnuo se i na neke najave proslave Nove godine u hotelima i kazao kako je zamolio ministricu turizma Nikolina Brnjac da razgovara s hotelijerima o tome.

Na pitanje razmišlja li se o tome da se rezultati antigenskih testova počnu pribrajati ukupnoj brojci, kazao je kako je standard izvještavanja takav da se na europskoj razini bilježe samo rezultati PCR testova.

“Antigenski testovi tretiraju se kao epidemiološke mjere”, kazao je Božinović.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 4620 novih slučajeva, što je do sada, od početka pandemije, najveći broj novozaraženih u jednom danu. U protekla 24 sata testirano je 12.095 osoba. Preminule su 53 osobe.

Još jedna županija prelazi na online nastavu 

Stožer civilne zaštite Međimurske županije, uvažavajući preporuke epidemiologa te anticipirajući epidemiološka opterećenja koja nosi predblagdansko vrijeme sa svojim migracijama, običajima, ali i potrebama stanovnika, predlaže ravnateljima osnovnih škola u Međimurskoj županiji, kao i lokalnim stožerima civilne zaštite, da se nastava u osnovnim školama u županiji od ponedjeljka, 14. prosinca 2020. organizira online za učenike od 5. do 8. razreda ili, preciznije, da se prema C modelu odvija sva predmetna nastava u osnovnim školama do početka školskih praznika.

Nastava u srednjim školama i nadalje će se odvijati prema modelu C (online). Za učenike od 1. do 4. razreda se preporučuje nastava u učionicama kada god je to moguće. Međutim, izbornu predmetnu nastavu (strani jezici, vjeronauk, informatika) preporučuje se organizirati online.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u proteklih 24 sata testirano je 400 osoba od čega je evidentirano 184 pozitivnih slučajeva.

Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 14 pozitivnih slučaja.

 


Komentari