BANDIĆ OVOM ČOVJEKU PREPUŠTA ZAGREB: Ušao je na mala vrata, a sada mu se smješi gradonačelnička pozicija

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

HDZ i Bandić vole se tajno.

Afere i istrage koje su se nagomilale oko gradonačelnika Milana Bandića rezultirale su naglim padom njegove popularnosti, a da je tome tako pokazali su i rezultati parlamentarnih izbora na kojima je poželio postati premijerom. Premijerske fotelje nije se domogao, a njegova stranka osnažena koalicijom na izborima je osvojila svega dva mandata koja za sastavljanje Vlade nisu bila od pretjeranog značaja. Daleko je, dakle, Bandić od nacionalnog političara, a rezultati istih pokazali su da mu se tlo zaljuljalo i u njegovom bastionu, odnosno Zagrebu.

Toga je Bandić koji se voli predstavljati kao svemoćan itekako svjestan, osobito onda kada znade da mu za osam mjeseci na vrata kucaju lokalni izbori, a njegov betmenovski lov na glasove za sada ne ide u očekivanom smjeru. Ukoliko se nastave trendovi s parlamentarnih izbora mogli bi lokalni izbori označiti njegov politički kraj. Kada se pogledaju rezultati u Zagrebu u kojem se nalaze četri izborne jedinice, na ovim izborima je u odnosu na prošle ostao bez 9000 glasova. U istočnom djelu grada, odnosno Sesvetama i Dubravi lani je njegova lista osvojila preko 11 tisuća glasova, a ove godine srozao se na osam tisuća.

Poznata imena Bandićevih protukandidata

Uslijed tako loših rezultata na političkoj sceni, počela su nicati imena onih koji će mu se na skorašnjim lokalnim izborima suprostaviti. Poznato je da će SDP-ove boje braniti mladi Davor Bernardić, no ozbiljnih šansi ima i HNS-ova Anka Mrak Taritaš koja je ovih dana svoju kandidaturu oslužbenila. Da bi Mrak Taritaš mogla ugroziti Bandićevu dugovječnost pokazuju također protekli izbori. Naime, dok je na lanjskim redovnim izborima Bandić osvojio 6000 preferencijalnih glasova više od HNS-ovke, Mrak Taritaš ove ga je godine prešišala za 200 glasova.

Potencijala vjeruju analitičari ima i njegova nekadašnja suradnica Sandra Švaljek, a oči javnosti uprte su i u HDZ koji svojega kandidata tek treba istaknuti. I dok dio članstva vladajuće stranke kalkulira s imenima poput Drage Prgometa i akademika Željka Reinera, čini se kako se u kuloarima načima još jedna politička trgovina koja bi se mogla nazvati akcijom spašavanja posrnulog Milana.

Naime, nije tajna da je Bandić prisan sa zagrebačkim ogrankom Hrvatske demokratske zajednice, te da je taj odnos uzajaman kada je zajednička korist u pitanju. Za što bolje shvaćanje odnosa ovih dvaju političkih aktera valja se vratiti godinu dana unatrag kada je HDZ spasio Bandića od prijevremenih lokalnih izbora usvajanjem proračuna za 2016. godinu.

Spasitelji aktualnog gradonačelnika

Kada su HDZ-ovci Bandića podržali na lokalnoj razini, on se prikopčao na Domoljubnu koaliciju dajući im potporu na nacionalnoj razini (koju je doduše kasnije Karamarka skupo stajala jer mu je u posljednjem trenu okrenuo leđa). Bilo kako bilo politička trgovina je provedena, a tiha koalicija između HDZ-a i Bandića od tada nije prekidana te se čela zagrebačke Gradske skupštine domogao HDZ-ov Andrija Mikulić, dok je Darinko Kosor boje svojega HSLS-a odlučio braniti u sabornici nadajući se poziciji u nekom od javnih poduzeća.

Inače, Mikulić je jedan od ljudi bliskih HDZ-ovom potpredsjedniku Sabora Milijanu Brkiću, koji je za razliku od brojnih drugih predstavnika desne struje osigurao povjerenje šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, a koji mu je pak osigurao tu prestižnu funkciju. Obzirom da ga je uvažio i osigurao mu funkciju Plenković će sasvim sigurno uvažiti i Brkićevo mišljenje kada je riječ o kandidaturi za gradonačelnika Zagreba.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Kao što je poznato, Brkić je čovjek koji s lakoćom okreće leđa prijateljima pa će tako leđa okrenuti i Bandiću s kojim HDZ planira postići sporazum o povlačenju iz lokalne politike, pod uvjetom da se stopira kopanje po njegovim vrućim aferama. Istovremeno, Bandiću povlačenje iz lokalne politike ide na ruku i zbog njegova ugroženog zdravstvenog stanja.[/box]

Brkić pak ima svoju uzdanicu, u liku i djelu glavnog čovjeka zagrebačkog HDZ-a, Andrije Mikulića. Ukoliko malo bacimo oko na djelovanje Andrije Mikulića, možemo primjetiti da je sve češće na zagrebačkim ulicama. Diskretno i odmjereno komentira događanja u Gradu Zagrebu, no kritike upućene aktualnom gradonačelniku blage su i vrlo oprezne. No, stječe se dojam da je Mikulić u svoju predizbornu kampanju već krenuo.

Sve ovo, daje nam naslutiti da se u pozadini odigrava još jedan dogovor HDZ-a i Milana Bandića. No, ovaj dogovor ne ostavlja Grad Zagreb u Bandićevim rukama. Očigledno je da će se Mikulić kanidirati za čelo metropole, a Bandiću će se dati prilika da se s istog tog mjesta tiho povuče, pošteđen dodatnih neugodnosti.

Dugogodišnji “vladar” hrvatske metropole čelnu poziciju prepustit će Andriji Mikuliću, svjestan da HDZ još jednom igra ulogu velikog spasitelja. S druge strane HDZ dobiva Grad Zagreb, što im je do sada bila neostvarena ambicija. U ovoj igri, oba igrača izašla bi zadovoljna “odigranom partijom”.

>>>TAJNI DOGOVOR BANDIĆA I KARAMARKA: Andrija Mikulić na čelu Gradske skupštine?

>>>PUHOVSKI O IZBORIMA ZA GRADONAČELNIKA: ‘Bandića može srušiti samo jedan čovjek!’

 

 

 


Komentari