PUHOVSKI O IZBORIMA ZA GRADONAČELNIKA: ‘Bandića može srušiti samo jedan čovjek!’

Možemo li očekivati novog kandidata u utrci za gradonačelničku fotelju Grada Zagreba?

Milanu Bandiću, čini se, ništa ne ide od ruke. Izgledno je da HDZ-u zagrebački gradonačelnik neće trebati pri sastavljanju vlade, a poražavajuća je i činjenica da, unatoč dva mandata, Bandić neće imati u Saboru niti jednog čovjeka iz svoje stranke.

Opet mu preostaje samo Zagreb, za kojeg će se kao i uvijek, grčevito boriti. Protukandidati Milanu Bandiću u utrci za gradonačelnika, već su donekle poznati. SDP-ov Bernardić najavio je kandidaturu, a s obzirom na utrku za šefa stranke, očito računa i na pažnju medija koji bi mu dali veliki prednost u gradonačelničkoj kampanji.

>>>DAVOR BERNARDIĆ SPREMAN BITI GRADONAČELNIK: ‘Zagrebu treba novi zamah razvoja’

Veliku podršku ima i Sandra Švaljek, žena koja je nakon Bandićevog odlaska u zatvor, preuzela uzde grada i pokazala se kao njegova sušta suprotnost. Nezaobilazna je i Anka Mrak Taritaš, koja je na zadnjim izborima preferencijalnim glasovima pomela konkurenciju u svojoj izbornoj jedinici. Sudeći prema građanima Mrak Taritaš bi mogla biti veliki favorit i ozbiljna konkurencija.

No, HDZ još uvijek šuti. Podsjetimo da su do zadnjeg trenutka šutili i 2013. godine kada su za svog kandidata predložili Mađerić. Doduše, možda prekasno te je njihova kandidatkinja doživjela debakl. No, ovaj put moramo uzeti u obzir trenutnu situaciju i probleme koje ima Plenković.

Puhovski vidi samo jednog protukandidata

Politički analitičar Žarko Puhovski je jasan. S obzirom na za sada poznate gradonačelničke kandidate, Milan Bandić može izgubiti izbore “samo ako završi u Remetincu ili na Rebru.”

“On ne može dobiti ništa u Hrvatskoj, ali ne može izgubiti Zagreb. Meni se čini da se to ne mijenja.”, tvrdi Puhovski. Nije optimističan niti po pitanju Bernardića koji, prema njemu, nema nikakve šanse da sruši dugogodišnju Bandićevu vladavinu.

Zagreb je čini se, teško osvojiva utvrda, bez obzira na nezadovoljstvo građana, već pomalo isfrustriranih gradonačelnikovim egzibicijama.

Međutim, HDZ se još uvijek čeka. Iako do sada nisu iznjedrili ozbiljnog kandidata, ovaj put bi mogli iznenaditi. Do sada su bili samo oporba trenutnom gradonačelniku, pa možemo očekivati da će ovaj put izaći s jakom željom da osvoje Zagreb.

Ozbiljan konkurent Milanu Bandiću, krije se upravo u njihovim redovima, siguran je Puhovski: “Jedina osoba koja može konkurirati trenutnom gradonačelniku je Zlatko Hasanbegović. Nitko drugi.”

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Možda je upravo ovo razlog zašto Plenković Hasanbegoviću ne prepušta toliko željeno ministarstvo. Svjestan je predsjednik HDZ-a da se u kontroverznom političaru krije iznimno jak adut- istovremeno najomraženiji i najobljubljeniji ministar na odlasku, upravo je ono što Plenković želi postići- VJERODOSTOJAN.

Čuva li se Zagreb za Zlatka Hasanbegovića, jedinog ozbiljnog protukandidata posrnulom gradonačelniku? Nadamo se da HDZ-ova šutnja neće još dugo trajati jer će biti vrlo zanimljivo vidjeti kako će se jakom Bandićevom populizmu i porastu popularnosti Mrak-Taritaš suprotstaviti njihov “igrač” za zagrebački tron.

>>>5 RAZLOGA zbog kojih je Milan Bandić u Zagrebu nepobjediv

 


Komentari