AUTOBUS BUDUĆNOSTI NA ZAGREBAČKIM ULICAMA! Na adventskim rutama vozit će građane i turiste

U sklopu projekta Europske komisije Zagreb i njegovi posjetitelji ovaj tjedan u popodnevnim satima imaju priliku na gradskim prometnicama vidjeti  i upoznati se s prvim autobusom na vodik u službi javnog gradskog prijevoza.

Projekt omogućava demonstraciju vozila na vodik i na taj način promociju vodikovih tehnologija u prijevozu, a ujedno i što veću vidljivosti Republike Hrvatske i grada Zagreba na karti zelene Europe. Također, javni gradski autobus na vodik dodatna je promocija Adventa i grada Zagreba kao predvodnika ne samo po božićnom ugođaju već i aktivnoj promociji  zelenih i pametnih gradova budućnosti.

Grad Zagreb jedini je hrvatski grad koji je izabran za sudjelovanje u misiji Europske unije za  100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., a svi oni imaju obvezu izrade ugovora o klimi koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradarstvu, gospodarenju otpadom te prometu. Upravo ovaj projekt  pruža mogućnost Gradu Zagrebu da nastavi sa svojim aktivnostima i nastojanjima te  maksimalno iskoristi mogućnost financiranja zelene tranzicije.

Glavne prednosti autobusa na vodik posebno uključuju kratko vrijeme punjenja, širok domet vožnje, vožnju bez buke, vibracija i bez emisija stakleničkih plinova. Pri korištenju vodika u vozilu, jedini produkt je voda. Građani će prvi autobus na vodik imati prilike vidjeti u posebnim vožnjama na adventskim rutama, a u četvrtak 01. prosinca 2022. godine autobus će se moći vidjeti ispred Tehničkog muzeja Nikola Tesla u periodu od 09:00 do 14:00 sati.

Osim autobusa, u dvorištu Tehničkog muzeja biti će i Mirai – Toyotin prvi automobil na vodik
u kojem će se građani moći provozati u društvu proslavljenog hrvatskog automobilista Juraja  Šebalja.


Komentari