Sedmero u ratu za čelo zagrebačkog SDP-a, jedan čak spreman ugroziti Tomaševićevu većinu

Foto: Pixsell/Screenshot/Facebook

Tone li SDP nepovratno prema dnu, ili ipak ostaje nade za ovu stranku, pokazat će izbori u zagrebačkoj organizaciji SDP-a 27. studenog, piše Jutarnji list u svome tiskanom izdanju.

Taj dan, SDP-ovci će birati vodstva u svim lokalnim organizacijama, no Zagreb gdje su se kandidirali Viktor Gotovac, Matej Mišić, Darko Liović, Danica Juričić Spasović, Aleksandar Gavrilović, Gordan Hill i Rade Nesvanulica, biti će najzanimljiviji pa i najvažniji za stranku u krizi.

Zagrebačku organizaciju (inače najveću lokalnu organizaciju SDP-a), podsjeća Jutarnji, organizirao je pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, da bi vodstvo zagrebačke podružnice preuzimali Davor Bernardić i Gordan Maras, sve do njenog raspusta uoči lokalnih izbora ove godine, otkada je vodi povjerenik.

Žestoke kampanje

Zagrebački SDP ima sedam prijavljenih kandidata, a petero njih je ušlo u žestoku kampanju.

Očekivano, pojavile su se trzavice i optužbe.

“Kako je išao pritisak prema meni da se ne kandidiram, tako ide i prema onima koji se žele kandidirati za mjesne organizacije i članove Gradskog odbora. Povjerenici su se dogovorili tko će biti predsjednici MO-a i članovi GO-a. A ljudima to smeta”, rekla je za Jutarnji kandidatkinja Danica Juričić Spasović.

Istaknula je kako je njena kampanja usmjerena prema demokratizaciji stranke, a podsjetila je i na jedan neugodan skup na kojemu ju je napao Marijan Rašetić, koji je danas bivši SDP-ovac, upravo zbog tog incidenta.

Kandidat Mate Mišić, u kampanji ističe kako je kao dugogodišnji zastupnik u gradskoj Skupštini, i najvidljiviji zastupnik.

“Bio sam najvidljiviji i najaktivniji zastupnik s više od 400 rasprava u Skupštini, otvarao sam brojne teme… U fokusu mi je članstvo koje treba vratiti u procese odlučivanja”, rekao je Mišić Jutarnjem.

Glasačka mašina Tomaševića bez vlastitih ideja

Ako postane čelni čovjek zagrebačkog SDP-a, Mišić bi uveo unutarstranačke referendume i time želi “dokinuti salonsko vođenje politike i izbaciti SDP-ovce na teren”. No isto tako, istaknuo je kako SDP ne smije postati za aktualnog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, ono što je HDZ bio Milanu Bandiću.

Kandidata Liovića također žulja odnos s Možemo! te ga želi redefinirati. Smatra kako je taj odnos statičan, a SDP glasačka mašina bez vlastitih ideja. Jutarnji najavljuje kako će Liović, ako postane predsjednik, inzistirati na reformi mjesne samouprave, čak i ako bi time riskirao koaliciju i Tomaševićevu većinu u skupštini.

 

 


Komentari